Kris Peeters: “3D-geprint pistool illegaal zonder vergunning”

© Belga
Michael Ilegems Chef van Knack Focus en KnackFocus.be

In Amerika is men erin geslaagd vuurwapens te maken met een 3D-printer. Welke wetgeving geldt er voor zo’n wapen? “Zonder vergunning is de productie en het bezit ervan strafbaar”, aldus Kris Peeters.

De Amerikaanse student Cody Wilson is er zopas in geslaagd een wapen van bijna uitsluitend kunststof te vervaardigen met een 3D-printer, en hij zette de werkwijze hiervoor in PDF-vorm online. Wilson deed daarmee heel wat stof opwaaien, want doordat het ding enkel nauwelijks metaal bevat, is het moeilijk op te sporen door metaaldetectoren, wat criminelen en terroristen vrije baan kan geven. Wilson werd dan ook aangemaand de handleiding van zijn website te halen.

De wetgeving rond 3D-geprinte wapens is nu een veelbesproken punt, ook in het Vlaams parlement. Jan Roegiers van SP.A en Bart Caron van Groen vroegen er duidelijkheid over aan Vlaams minister-president Kris Peeters. “3D-wapens zijn vuurwapens. Er gelden dus dezelfde regels voor de productie, bezit en in- en uitvoer ervan. Zonder vergunning is het strafbaar”, reageerde Peeters.

Het downloaden van de handleiding voor het uitprinten van zo’n wapen is dan weer niet illegaal, aldus Kris Peeters. “Van het moment dat iemand de computertekening gebruikt om een 3D-wapen uit te printen, is er wel sprake van een illegale handeling.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content