Kroes: “Snel breedband voor iedereen in 2020 moeilijk haalbaar”

Eurocommissaris Neelie Kroes vreest dat de Europese doelstelling om elke Europeaan tegen 2020 een internetverbinding van minstens 30 Mbps te geven, moeilijk haalbaar wordt. Het voorziene budget werd vorig week met meer dan 8 miljard euro gekort.

Europa wil elke Europese burger tegen 2020 aansluiten op een internetverbinding van minstens 30 Mbps. De helft zou tegen dan een verbinding van meer dan 100 Mbps moeten hebben. Maar het Europese begrotingsakkoord van vorige week knipte 8,2 miljard euro uit het breedbandbudget.

De Europese Commissie trok in 2011 9,2 miljard euro uit voor breedband en digitale publieke diensten, waarvan 6,4 miljard voor infrastructuur . Maar tijdens de onderhandelingen over de Europese begroting vorige week schrapten de regeringsleiders op voorstel van Europees Raadspresident Herman Van Rompuy zwaar in de digitale en infrastructuurplannen van de E.U. zoals Connecting Europe Facility (CEF) en Horizon 2020. CEF wordt bijna gehalveerd van de voorziene 41,2 miljard euro tot 29,3 miljard euro. Het breedbandbudget wordt van 9,2 miljard euro gekort tot nog slechts 1 miljard euro.

“Het is duidelijk dat er geen ondersteuning kan zijn voor breedband met een pot van slechts 1 miljard euro,” laat Kroes via haar woordvoerder weten. “We zullen dit fonds daarom exclusief voor digitale diensten (zoals eProcurement en eInvoicing) gebruiken.” Volgens Kroes worden de Europese doelen voor snel breedband in 2020 moeilijker haalbaar, “al geef ik het nog niet op”.

Nu er minder geld is voor de ict-doelen in de Europese plannen Horizon 2020 en Connecting Europe Facility, moeten de lidstaten actie ondernemen. “Ze moeten een betere Europese telecommunicatiemarkt helpen bouwen,” zegt Kroes. Ze ziet nog financieringsmogelijkheden bij de Europese Investeringsbank die haar kapitaal recent verhoogde tot 10 miljard euro. “Er zijn daar financieringsmogelijkheden voor breedband die we moeten gebruiken,” zegt Kroes.

De E.U. mag de komende zeven jaar 960 miljard euro uitgeven, lager dan voorheen. Het Europees Parlement moet wel nog zijn goedkeuring verlenen aan de nieuwe begroting.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content