Kroniek van een aangekondigd echec

De overname van de Nederlandse bank ABN Amro door het consortium Fortis, Royal Bank of Scotland en Banco Santander voor 71 miljard dollar kwam nauwelijks een jaar geleden ook in dit blad aan bod.

De overname van de Nederlandse bank ABN Amro door het consortium Fortis, Royal Bank of Scotland en Banco Santander voor 71 miljard dollar kwam nauwelijks een jaar geleden ook in dit blad aan bod.

Er werden immers serieuze kostenbesparingen in het vooruitzicht gesteld, met name op het vlak van it. Het Fortis-management wilde alle kansen benutten “om via het gedeeld gebruik van een aantal it-systemen meer economische waarde te creëren.”

Vanaf 2010 zouden ‘synergieën’ in het hele ict-departement jaarlijks 1,3 miljard opleveren. De ict-afdeling moest op zich 17 procent van het totale besparingsbedrag voor haar rekening nemen. Steeds volgens het management zou “een gemeenschappelijk it-platform jaarlijks een besparing van 11 procent opleveren op het totale it-budget.”

Hier en daar werd toch een waarschuwende vinger opgestoken. De Nederlanders van Constable Research BV bijvoorbeeld (in ’92 nog betrokken bij de fusie van ABN en Amro) zagen de deal helemaal niet zitten. Zij wezen niet alleen op de huizenhoge verschillen in bedrijfscultuur maar vooral op problemen bij de conversie van de programma’s (veel daarvan werden in Cobol geschreven) en bij de ‘mapping’ van de gegevensformaten. En dan de outsourcingcomplicaties. De informatisering van ABN Amro is in ruime mate uitbesteed aan leveranciers als IBM, Accenture, Verizon, Avaya, TCS en Infosys. Constable Research gaf daarom het advies een van beide it-platformen op te geven en alleen de data om te zetten.

Inmiddels heeft Fortis volop werk gemaakt van de integratie van de activiteiten ‘Private Clients’ en ‘Asset Management’ van ABN Amro. Begin dit jaar presenteerde Fortis een gedetailleerd integratieplan, ook op het vlak van it, aan de Nederlandse centrale bank (DNB) en aan de Europese Commissie. En in april startte de overheveling van de afdeling Asset Management van ABN Amro naar Fortis. Dat integratieproces moest worden afgerond tegen eind 2008, begin 2009. In juli nam Deutsche Bank wel nog een aantal commercial banking activiteiten van ABN Amro in Nederland over. Ceo Jean-Paul Votron van de Fortis Group verklaarde toen: “Wij kunnen nu overgaan tot de integratie volgens schema van de geacquireerde activiteiten en tot de realisatie van synergieën.”

Hoe dit dossier concreet zal evolueren en wat de implicaties zijn voor de it, weten wellicht alleen een handvol insiders. Blijft de vaststelling dat ook in dit it-integratieproces weer een hoop energie gestoken is. En verloren gegaan. Maar elke fusie is een leerproces en elk leerproces een kwestie van vallen en opstaan. Jammer dat ook de concurrentie dat weet.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content