KU Leuven krijgt snelste Vlaamse supercomputer

Het datacenter van de KU Leuven in Heverlee. © KU Leuven

Vanaf midden volgend jaar krijgt de Leuvense universiteit een nieuwe supercomputer. Die behoort tot de 150 snelste in de wereld.

Het prijskaartje van de machine komt op 5,5 miljoen euro. Dat geld komt van de Herculesstichting van de Vlaamse overheid, onder bevoegdheid van minister Philippe Muyters, bevoegd voor Wetenschap en Innovatie.

Voor dat geld krijgt de universiteit een machine met een rekenkracht van 600 TFLOP per seconde. Dat zijn 600 biljoen floating-point operations per seconde. Een floating-point operation is een berekening die wordt gebruikt om de snelheid van computers aan te geven. Volgens de universiteit komt dat overeen met zo’n tweeduizend snelle pc’s. Of vier keer sneller dan de eerste Vlaamse supercomputer die vier jaar geleden werd aangekocht door de UGent.

De machine wordt gebouwd door NEC en uitgerust met processoren van Intel. Intussen worden ook het geheugen, interne netwerk en opslagcapaciteit aangepast aan de problemen die de supercomputer moet oplossen. KU Leuven wil het onder meer inzetten in onderzoek naar hernieuwbare energiebronnen, nieuwe materialen en medicijnen maar ook om nauwkeurige klimaatmodellen te berekenen.

De Tier 1 supercomputer wordt geplaatst in het datacenter van de KU Leuven in Heverlee. Het beheer gebeurt in samenwerking met het Vlaams Supercomputer Centrum, een samenwerkingsverband tussen de vijf vlaamse universitaire associaties.

De lijst met snelste supercomputers ter wereld wordt bijgehouden door Top500.org. Daar prijkt Tianhe-2 van het National Supercomputing Center in China al drie jaar bovenaan. Met een snelheid van 33,86 petaflop per seconde is de machine zo’n vijftig keer sneller dan de supercomputer in Leuven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content