KU Leuven lanceert haar eigen IoT-netwerk

© KU Leuven

Nadat de Leuvense gemeenteraad een intentieverklaring goedgekeurde om van Leuven een smart city te maken, lanceert de KU Leuven ‘DingNet’. Met dit netwerk geef de universiteit haar studenten en onderzoekers de kans om aan de slag te gaan met sensoren en IoT-toepassingen.

Het Internet of Things (IoT) verbindt alledaagse voorwerpen met het internet, zodat ze met ons en met andere voorwerpen kunnen communiceren. Een plant met een vochtigheidssensor in de potgrond, die een bericht stuurt wanneer hij dorst heeft? De decibels bij studentenevenementen gedetailleerd in kaart brengen? De lichtintensiteit onder de bomen in een bos in realtime monitoren? Het zijn maar enkele van de vele mogelijkheden die IoT kan bieden.

“Het Internet of Things zal mee de toekomst bepalen”, zegt Annemie Depuydt, directeur ICTS KU Leuven. “De KU Leuven wil daarop inspelen en haar studenten en personeel ondersteunen om grootschaliger te experimenteren met deze technologie. In tegenstelling tot normale wifi-netwerken biedt DingNet een draadloos netwerk aan dat zeer energiezuinige communicatie toelaat over een kilometerslange afstand. Het is een gratis omgeving. Echt uniek is dat het een selfservice-platform is voor de hele KU Leuven-gemeenschap.”

De proeftuin bestaat uit antennes die heel Leuven, Heverlee en de bredere omgeving dekken. Dit kan bovendien makkelijk uitgebreid worden naar andere campussen in Vlaanderen. De antennes zijn verbonden met een server in Heverlee. Gebruikers moeten enkel hun login activeren, hun sensoren en toepassingen registreren en DingNet doet de rest.

DingNet gebruikt de open source-code van The Things Network en werd ontwikkeld in samenwerking met VersaSense, een spin-off van de onderzoeksgroep DistriNet van het Departement Computerwetenschappen van de KU Leuven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content