KULeuven goes Music

Marc Husquinet Marc Husquinet is redacteur van Data News.

De KU Leuven is een van de deelnemers aan het Europese Music-project – Mobile Users In ubiquitous Computing – waarvan de resultaten recent werden voorgesteld in Parijs.

De KU Leuven is een van de deelnemers aan het Europese Music-project – Mobile Users In ubiquitous Computing – waarvan de resultaten recent werden voorgesteld in Parijs.

Music, dat ruim 3 jaar geleden werd gelanceerd, beoogt de ontwikkeling van autoadaptieve toepassingen bestemd voor mobiele applicaties en diensten. Het project vertegenwoordigt een investering van meer dan 7 miljoen pond en verenigt 14 Europese partners rond een open platform bedoeld om toepassingen van zeer uiteenlopende aard te integreren. Voorbeelden: het intelligent beheer van batterijen, medische assistentie, sociale netwerken en reisassistentie.

Bij de partners waren er zowel privébedrijven zoals Telefonica of Telecom Italia, maar ook universiteiten, waaronder de KU Leuven.
In Parijs werden enkele resultaten van het project voorgesteld aan de pers.

Een reisassistent bijvoorbeeld, die draait onder Windows Mobile en Android en die bestemd is om het verkeer op het Parijse netwerk van de RATP (het openbaar vervoerbedrijf) te vergemakkelijken.

Het project Björk biedt de mogelijkheid om snel een ogenblikkelijk sociaal netwerk te creëren van mobiel naar mobiel, terwijl de PRM-toepassing bedoeld is om mensen te helpen met een beperkte mobiliteit die rijden met het openbaar vervoer, en de IROP-oplossing wil fungeren als medische hulp in geval van problemen.

In het kader van Music werd ook een hulptool voorgesteld om satellietantennes te installeren. “Het gaat niet zozeer over afgewerkte producten, maar over het demonstreren van de haalbaarheid van dergelijke toepassingen”, legde Geir Horn, de coördinator van het project uit.

Hij benadrukt dat de toepassingen ontwikkeld werden in Java, en in een open source omgeving (bepaalde modules kunnen nu reeds gedownload worden). Andere troef van Music: het beperkte formaat (enkele honderden Ko) en de mogelijkheid voor een bedrijf om diensten rond Music te commercialiseren.

In het kader van dit project heeft de KU Leuven gewerkt op de middleware en de ontwikkelingsomgeving, waarbij zij zich heeft toegelegd op het contextuele aspect.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content