Kunnen we het volledige potentieel van 5G nu al inschatten?

Technici installeren een 5G-antenne in Zwitserland © Reuters

5G of de vijfde generatie mobiele telecommunicatie belooft ons een veel snellere data-overdracht, kortere reactietijden en meer connectiviteit. Maar is daarmee alles gezegd? Kunnen we het het potentieel van 5G nu al inschatten?

Data News verzamelde 40 ‘controversiële’ stellingen over de toekomst van IT en technologie, en legt ze dagelijks voor aan experten ter zake. Vandaag: ‘We gaan pas binnen 5 tot 10 jaar het volledige potentiëel van 5G kennen’

Stijn Bijnens, CEO bij ICT-dienstverlener Cegeka: Gematigd eens

Stijn Bijnens, CEO bij ICT-dienstverlener Cegeka, dicht 5G – meer dan 4G – een rol als game changer toe. “Niet alleen voor consumenten, maar vooral voor steden, bedrijven en traditionele telco’s. Die laatste kunnen het wel eens knap lastig krijgen om het tempo te volgen en out-of-the-box te denken. Want laat ons eerlijk zijn: telefoonnummers en kabelabonnementen: hebben we die nog nodig? Wat we nodig hebben is IP in the sky, en dat is exact wat 5G biedt. De komst van het nieuwe mobiele netwerk maakt het theoretisch perfect mogelijk om een simpele 5G-operator uit de grond te stampen, met een software-defined netwerk in de cloud, voor een fractie van de kosten en met veel minder mensen.”

En net omdat 5G volgens Stijn Bijnens ‘alomtegenwoordige IP’ mogelijk maakt, gebeuren de grootste sprongen voorwaarts vooral op het vlak van IoT. “Akkoord, je hebt 5G vooralsnog niet nodig om IoT-toepassingen te ontwikkelen, maar wat we vandaag zien is vaak loodgieterij. 5G maakt de belofte van heel wat IoT-scenario’s reëel, schaalbaar en betaalbaar. Met small cells en glasvezel kunnen bedrijven veilige 5G-bubbels bouwen rond kritische infrastructuur, zoals havens en ziekenhuizen.”

Hoe lang het duurt voor we het potentieel van 5G op grote schaal zien, kan Stijn Bijnens niet inschatten. “Het op orde krijgen van een landelijke dekkingsgraad is bijvoorbeeld al een uitdaging waar wellicht jaren overheen zullen gaan, en die alleen maar kan slagen als verschillende partijen constructief samenwerken.”

Hannes Van Raemdonck, communicatiedirecteur bij Huawei: Eens

Voor Huawei gaat 5G om veel meer dan enkel het downloaden van een video in drie seconden. “5G zal veelzijdige communicatieplatformen faciliteren, niet enkel voor consumenten, maar ook voor verticale markten en applicaties. Die nieuwe mogelijkheden openen de weg naar een holistisch transformatieproces”, zegt Hannes Van Raemdonck, communicatiedirecteur bij Huawei.

Het bedrijf verwoordt de kracht van 5G in concrete cijfers. Met pieksnelheden tot tien gigabit per seconde en voor mobiele gebruikers een gemiddelde user experience van honderd megabit per seconde opent de extra bandbreedte nieuwe deuren, onder meer als basis voor Fixed Wireless Access-oplossingen. “De latency zou niet meer dan 1 milliseconde mogen bedragen, wat zeer bruikbaar lijkt voor voertuigcommunicatie, medische ingrepen van op afstand en industriële automatisering.”

Nog volgens Huawei moet 5G een miljoen verbindingen per vierkante kilometer aankunnen. Hannes Van Raemdonck wijst ten slotte nog op de nood aan eengemaakte beleidslijnen om op korte termijn de mogelijkheden van 5G te exploreren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content