Kwaadaardige software verspreidt zich snel op smartphones en tablets

Vorig jaar is malware voor mobiele toestellen met 58 procent toegenomen in vergelijking met 2011. Die is bij 32 procent van de gevallen ontwikkeld om gegevens zoals e-mailadressen en telefoonnummers te stelen.

In 2012 is de kwaadaardige software voor mobiele toestellen met 58 procent toegenomen in vergelijking met 2011. Die malware is bij 32 procent van de gevallen ontwikkeld om gegevens zoals e-mailadressen en telefoonnummers te stelen. Dat blijkt uit het jaarlijkse “Internet Security Threat Report” (ISTR) van internetbeveilingsbedrijf Symantec. Het gaat om malware die Symantec zelf vaststelde, of die aan het bedrijf gerapporteerd is.
Wereldwijd gaat het momenteel al om ruim 100.000 besmette applicaties. Die mobiele malware stuurt in de eerste plaats informatie zoals contacten en gegevens van applicaties voor internetbankieren door, maar kan ook sms’en naar betalende nummers sturen, je exacte locatie opvolgen of ongemerkt foto’s nemen en doorsturen.

Android grootste slachtoffer

Beveiligingsexpert Tim Van Honsté van Symantec België meldt dat in 2012 het merendeel van de aanvallen gericht was op toestellen die draaien op het Android-besturingssysteem van Google, door de openheid van het systeem en het grote marktaandeel, maar ook voor iOS-toestellen van Apple is er een toename.

Als voorbeeld haalt hij de Android-app Sumzand aan, die het scherm van de smartphone in een zonnepaneel zou veranderen en het toestel zou kunnen opladen. “Technisch is dat onmogelijk”, klinkt het. “Maar intussen stuurde de applicatie gegevens door.” Bovendien verspreidde de applicatie zich door zichzelf aan te bevelen bij de gsm-contacten.

Cyberaanvallen

Naast de groei van mobiele malware namen gerichte cyberaanvallen vorig jaar met 42 procent toe in vergelijking met 2011. Bij 31 procent van de gevallen ging het om ondernemingen met minder dan 250 werknemers.

Het doel is onder meer diefstal van intellectuele eigendommen, klantgegevens en bankrekeninginformatie. “Cybercriminelen zoeken die kleine bedrijven uit, want zij denken als kleine speler geen doelwit te zijn en investeren minder in internetveiligheid”, aldus Van Honsté. (Belga/MI)

32,8 miljoen Android-toestellen getroffen

Een andere recente studie, van securityfirma NQ Mobile, spreekt zelfs van een groei van 163 procent van mobiele malware in 2012, ook weer op basis van eigen rapportering. Ook hier waren de aanvallen vooral gericht op Android-apparaten – er zouden 32,8 miljoen Android-toestellen getroffen zijn. (MI)

Partner Content