Kwamen cyberaanvallen vanuit Verenigd Koninkrijk?

Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

De cyberaanvallen vorige week op gevoelige internetsites in de Verenigde Staten en Zuid Korea werden uitgevoerd vanop een centrale server in het Verenigd Koninkrijk.

De cyberaanvallen vorige week op gevoelige internetsites in de Verenigde Staten en Zuid Korea werden uitgevoerd vanop een centrale server in het Verenigd Koninkrijk.

Dat zegt een Vietnamees centrum voor informaticaveiligheid. Noord-Korea werd vorige week verdacht van de aanvallen. Vietnam maakt deel uit van een regionale groep genaamd “Asia Pacific Computer Emergency Response Team”, het snellereactieteam voor informatica in de regio Azië/Stille Oceaan.

“We konden de centrale server lokaliseren die alle aanvallen controleerde in het Verenigd Koninkrijk”, zei Nguyen Minh Duc, onderzoeker voor Bach Khoa Internetwork Security (BKis), een centrum dat afhangt van Universiteit voor Technologie van Hanoï. “Ons rapport is het eerste over de lokalisatie van de centrale server”, zei de onderzoeker. “Onze ontdekking geeft informatie aan de autoriteiten om de schuldige achter de aanvallen te vinden (…) De piraat zou zich om het even waar in de wereld kunnen bevinden, en gestuurd kunnen worden door eender wie, niet enkel door Noord-Korea”.

Afgelopen week hadden Zuid-Koreaanse afgevaardigden aangegeven dat de inlichtingendiensten van hun land Noord-Korea of sympathisanten van die laatste verdachten van de aanvallen. Die aanvallen bleken, volgens de inlichtingendiensten, uitgevoerd vanuit zestien verschillende landen.

Park Cheol-Soon, een verantwoordelijke van de Zuid-Koreaanse regeringscommisie voor communicatiemiddelen, zei dat het erop leek dat de Britse server “de in opspraak gebrachte servers controleerde”. Die servers verspreidden virussen. “Maar we moeten doorgaan met het onderzoek om te bepalen of de server de uiteindelijke piratenserver was of niet.” Park wou nog niet uitsluiten dat Noord-Korea achter de aanvallen zat.

Bron: Belga

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content