
Kwart van de kleuters gebruikt tablet of computer voor het slapengaan
Een kwart van de kleuters gebruikt een tablet of computer in het halfuur voor het slapengaan. Dat blijkt uit een rondvraag van het ziekenfonds CM bij 2.300 leden.
Bij lagereschoolkinderen loopt dat op tot een op de drie en ook vijftien procent van de kinderen tussen 1 en 3 jaar is in dat halfuur met schermen in de weer. Geen goede zaak, zegt Griet Rummens, diensthoofd Gezondheidspromotie bij CM. “Kinderen worden minder snel moe en slapen dus moeilijker in.”
“Door het blauwe schermlicht van laptops, computers, tablets en smartphones maken kinderen minder snel het hormoon melatonine aan, dat hen moe maakt. Inslapen wordt dus moeilijker”, legt Rummens uit. Volgens haar zouden vooral ouders van erg jonge kinderen, tussen 1 en 3 jaar, daar last van hebben. “Zij moeten vaker opnieuw naar de slaapkamer, omdat inslapen niet goed lukt.”
Televisiekijken voor het slapengaan zou dan weer veel minder problematisch zijn. “Ook televisieschermen maken blauw licht aan, maar we zitten er ten eerste verder van af en ten tweede is televisiekijken veel passiever dan ‘swipen’ en klikken op tablets en computers. Het vergt minder concentratie”, zegt CM-woordvoerder Dieter Herregodts.
Toch pleit Rummens voor een heel andere invulling van het slaapritueel. Vooral een verhaaltje voor het slapengaan zou een goede nachtrust bij kinderen bevorderen. “De meeste ouders hebben een strikt slaapritueel voor de kinderen, maar een bedtijdverhaaltje maakt daar jammer genoeg vaak geen deel van uit”, klinkt het. “Voorlezen voor het slapengaan zorgt nochtans voor een intiem en rustgevend moment. Een ideale afsluiter van de dag dus, ook voor oudere kinderen”, zegt Rummens.
Daarnaast is ook regelmaat belangrijk voor een goede nachtrust. “Een uurtje later gaan slapen in het weekend is oké, maar het verschil met een weekavond is best niet de groot”, besluit Rummens.
(Belga/WK)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier