Laatste horde genomen voor nieuwe Europese regels gegevensbescherming

* © *

De Europese Commissie is bezig de EU-regels voor gegevensbescherming te hervormen. De Commissie Industrie, Onderzoek en Energie (ITRE) heeft de voorstellen gisteren goedgekeurd, wat de laatste stap betekent naar goedkeuring van de nieuwe privacywetgeving.

De EU-regels voor gegevensbescherming dateren van 1995. Bevoegd eurocommissaris Viviane Reding wil de regelgeving in de Europese landen harmoniseren en op moderne leest schoeien. Zo bepleit de Europese Commissie onder meer “het recht om vergeten te worden” dat sociale netwerksites en andere internetbedrijven verplicht op verzoek van gebruikers hun persoonlijke gegevens te verwijderen uit systemen.


Nu het ITRE-comité zijn goedkeuring heeft gegeven voor de ingediende voorstellen, dienen ze eerst nog voorgelegd te worden aan de Commissie Werkgelegenheid en Sociale Zaken (EMPL). Vervolgens zal de Commissie Burgerlijke Vrijheden, Justitie en Binnenlandse zaken (LIBE) alle tot nu toe ingediende amendementen consolideren en er eind april over stemmen.


“De stemming door de Commissie Industrie van het Europese Parlement is een belangrijk signaal dat de industrie behoefte heeft aan uniforme en heldere regels voor gegevensbeveiliging om te kunnen profiteren van onze digitale interne markt,” zegt eurocommissaris Viviane Reding.


De nieuwe regelgeving inzake gegevensbescherming zou bedrijven in Europa zo’n 2,3 miljard euro per jaar aan kosten kunnen besparen. Bedrijven hebben bovendien enkel nog te maken met de autoriteiten voor gegevensbescherming in de EU-lidstaat waar ze hun voornaamste zetel hebben. De voorstellen van de Commissie houden ook rekening met KMO’s. Die worden onder meer vrijgesteld van de verplichting een verantwoordelijke aan te stellen voor gegevensbescherming of hun activiteiten inzake gegevensverwerking te documenteren. De ITRE-commissie stemde om deze aanpak nog uit te breiden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content