Laden we onze smartphone binnenkort op via WiFi?

Michael Ilegems Chef van Knack Focus en KnackFocus.be

Amerikaanse onderzoekers hebben een apparaat gemaakt dat WiFi-signalen kan omzetten in energie, zodat je je smartphone via het draadloos netwerk kunt opladen.

Aan de Duke Universiteit werd een toestel ontwikkeld dat lichtenergie omzet in elektriciteit. Hiermee zou het mogelijk moeten worden om elektronica op te laden via WiFi. Dat schrijven de designblog Inhabitat en het Nederlandse Scientias.nl.

Zogenaamde ‘metamaterialen’ zetten draadloze golven om in stroom. Het toestel werkt als een soort zonnepaneel, met dat verschil dat er WiFi-signalen en satellieten gebruikt worden als energiebronnen. Het toestel zou een efficiëntie van ongeveer 37 procent kunnen behalen.

De studenten Alexander Katko en Allen Hawkes hebben alvast een prototype klaar waarmee ze 7,3 volt aan elektriciteit wisten op te wekken. Een gewone oplader die via een USB-verbinding werkt haalt maar 5 volt.

Het zou op termijn ook mogelijk moeten worden om deze technologie en metamaterialen in smartphones te verwerken, zodat je telefoon via draadloze netwerken opgeladen wordt op de momenten dat je hem niet gebruikt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content