Larry Ellison: cloud, cloud, cloud

© Reuters
Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

De toon voor Oracle’s OpenWorld event in San Francisco was snel gezet: ’t is al cloud dat de klok slaat.

Hoewel geen ceo meer, boet Larry Ellison, executive chairman en cto van Oracle, geen seconde aan duidelijkheid en slagvaardigeheid in.

Cloud first & last

Tijdens zijn keynote – en in alle presentaties daar voorafgaand – werd in de verf gezet wat Oracle aan cloud diensten biedt en zal bieden. “Vandaag maken dagelijks al meer dan 62 miljoen personen gebruik van onze clouddiensten, goed voor meer dan 23 miljard transaties per dag” rekent Ellison voor. Vandaag biedt de Oracle cloud al meer dan 30.000 systemen met 400PB aan opslag aan, in 19 Tier 4 datacenters wereldwijd (en waar er voor eind dit jaar nog twee nieuwe in Duitsland bijkomen).

“2014 is voor ons een keerpunt,” wat de cloud betreft. Ellison maakt zich sterk dat Oracle meer Saas toepassingen biedt dan eender ander bedrijf, met ‘nummer één’ posities in ‘customer experience’ en ‘HR’ toepassingen in de cloud. Ellison gaat vervolgens als een pletwals door met een uitleg hoe Oracle met zijn aanbod van toepassingen meer dan een lengte voorsprong op de concurrentie neemt – een indrukwekkende prestatie, zelfs voor de meester in de rethoriek.

Voorts is er een uitbreiding van het Paas aanbod. Dank zij dat laatste kan “iedereen met een duw op de knop zijn toepassingen overzetten naar de cloud, en die meteen ook modernizeren en desgewenst die toepassingen ook weer naar de eigen infrastructuur terugbrengen.” Voorts “zijn wij de enige op de planeet aarde die de klanten het zelfde platform aanbieden, als waarop de toepassingen zelf werden ontwikkeld!”

Wat infrastructuur stelt Oracle dat het de prijzen van Amazon of Microsoft zal evenaren of beter gaan. Waarbij hij overigens eens te meer een lans brak voor de eiegen ‘engineered systems’. In die systemen zal ook ‘silicon’ worden ingebouwd om functies te versnellen, zoals het uitvoeren van voledige query-opdrachten in gespecialiseerde chipelementen, zodat de gewone cpu wordt ontlast. Ook het decomprimeren van data wordt zo 20 maal sneller uitgevoerd, wat eveneens een efficiëntieverhoging betekent.

En cruciaal – “job # 1” – wordt het blijvend verzekeren van security, onder meer dank zij faciliteiten in de M7 microprocessor die volgend jaar uitkomt (en waarvan Oracle wenst dat ook Intel die in hun processoren inbakt).

En verder

De zondag voor Oracle Open World is steeds al behoorlijk druk, met onder meer ook een ‘community’-dag voor de Netbeans ontwikkelingsomgeving. Die houdt stevig stand en biedt dank zij de gemeenschap van ontwikkelaars steeds meer plug ins, evenals initiatieven rond onderwijs in Java software ontwikkeling.

Tevens waren er de keynotes van JavaOne, het Java ontwikkelaars-event, waarin onder meer het succes van Java 8 in het voorbije jaar werd belicht. De wachtrijen voor de keynote op deze 19de editie van JavaOne maken duidelijk dat Java zeker nog niet dood is. Trouwens, tijdens de keynote maakten de kinderen die een dagje ‘Devoxx for kids’ achter de rug hadden, hun opwachting op het podium – onder donderend applaus. Er wordt duidelijk aan opvolging gewerkt, onder meer in combinatie met Minecraft. De Belgische Java gebruikersgroep, Devoxx en Stephan Janssen kwamen overigens tijdens de keynote wel vaker in beeld! Zeker in België lijkt Java nog niet dood.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content