Larry Ellison: “One (Fusion) application at a time”

Billy Joel – de nostalgie heerste op de 30ste verjaardag van Oracle – warmde de zaal op voor Larry Ellison en zijn afsluitende keynote op Oracle Openworld. De Oracle-ceo vertelde toch een beetje meer over het plan van de roll-out van Fusion-toepassingen.

Billy Joel – de nostalgie heerste op de 30ste verjaardag van Oracle – warmde de zaal op voor Larry Ellison en zijn afsluitende keynote op Oracle Openworld. De Oracle-ceo vertelde toch een beetje meer over het plan van de roll-out van Fusion-toepassingen.

Zelfs hoewel de enige naar voren geschoven datum die van de komst van de eerste toepassingen blijft – “eerste semester van 2008, waarschijnlijk zelfs vroeg in het eerste semester” – weten nu toch al dat het eerste salvo zal bestaan uit 3 producten. Larry Ellison lichtte ook de sluier op van de Fusion Salesforce Automation Application, die via de integratie van data mining-mogelijkheden en web 2.0, de verkoopsprocessen en -support wil automatiseren. “De eerste generatie SFA-tools, genre Siebel of Salesforce.com, maakte het mogelijk om betere vooruitzichten te kunnen opstellen. De tweede generatie, die van Fusion SFA, zal de verkoop opdrijven.” De applicatie zal onder meer de tools Sales Prospector, Sales References en Sales Tools bevatten.

Andere indicatie: de applicatie zal gepaard gaan met PIP’s (Pre-built Integration packs), waarmee Fusion FSA functioneel met bestaande applicaties kan verbonden worden: erp voor de verkoopsgegevens, Siebel voor het beheer van prospecten en het beheer van campagnes.

“Wij zullen de Fusion Applications stap voor stap lanceren”, benadrukte Ellison nog. “Op termijn komt er een Fusion GL of een Fusion HR. We zullen een Fusion-versie van elke functioneel domein brengen waarin we een applicatie hebben. Maar de overgangsperiode zal lang zijn. De bestaande applicaties zullen blijven ondersteund worden, misschien zelfs nog 10 jaar als het moet.”

Maar buiten de belofte van de 3 eerste Fusion-onderdelen in het eerste semester van 2008 is er nog geen agenda voor het vervolg. Ook de lancering van een sectorgerichte applicatie zou op termijn kunnen, met de prioriteit voor bepaalde sectoren. En ook de ondersteuning voor oplossingen van derden zal niet homogeen verlopen. Bijvoorbeeld voor de databases: voor de financiële sector belooft Oracle om DB2 in Fusion te ondersteunen. Voor de boekhouding en HR “moeten we onze beslissing nog aankondigen. We overleggen momenteel met IBM. We hebben hen gevraagd om enkele securityfuncties op te nemen in DB2 om ons te helpen die database te ondersteunen”, aldus Ellison met uitgestreken gezicht.

Feit is dat manier waarop Oracle de ontwikkeling en roll-out van Fusion opvat, lijkt te zijn gewijzigd in de loop der tijd. Van een discours over een “fusie van de beste elementen uit verschillende applicaties” lijkt het bedrijf zich te richten op een evolutie waarin de vernieuwing vooral afkomstig is uit nieuwe technologieën (BI, web 2.0, …). Zonder daarmee echt de ‘best of’-filosofie in het gedrang te hoeven brengen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content