Late stemresultaten Brussel niet te wijten aan oude stemcomputers

© BELGA

Dat bepaalde elektronische stemmen pas dinsdag beschikbaar komen, klopt niet volgens Binnenlandse Zaken. Ook zou de bug in het systeem niet te wijten zijn aan oud materiaal, maar aan een nieuw geschreven applicatie.

Dat bepaalde elektronische stemmen pas dinsdag beschikbaar komen, klopt niet volgens Binnenlandse Zaken. Ook zou de bug in het systeem niet te wijten zijn aan oud materiaal, maar aan een nieuw geschreven applicatie.

Op het einde van de verkiezingsdag waren de resultaten voor Brussel en de Duitstalige Gemeenschap nog niet binnen door computerproblemen (In Gent ging het om telproblemen met papieren stemmen). Daarbij werd in de media verwezen naar een probleem met de twintig jaar oude stemcomputers en onleesbare diskettes waardoor de resultaten pas dinsdag bekend zouden zijn. Bij Binnenlandse Zaken wordt dat sterk genuanceerd.

“Het stond los van de stemmachines of de diskettes zelf, maar lag wel aan de applicatie die speciaal werd ontwikkeld voor deze verkiezingen,” licht Peter Grouwels, woordvoerder van Binnelandse Zaken, toe. “Die werd grondig getest en gecertificeerd, maar stelde een incoherentie vast bij de voorkeurstemmen in een aantal kantons.”

Liever betrouwbaar dan snel

De bewuste applicatie werd ontwikkeld door Stésud en dient voor het inlezen van de diskettes. Het gaat dus op nieuw ontwikkelde software die volgens Binnenlandse Zaken uitvoerig werd getest. “We stonden zelf perplex dat dit gebeurde,” aldus Grouwels.

Concreet ging het fout bij de controle van de voorkeursstemmen. De toepassing controleert deze op verschillende manieren. Maar als bij die controles een onregelmatigheid wordt vastgesteld dan komt er een signaal en daarop heeft Binnenlandse Zaken bewust op de rem getrapt. “Het is belangrijker voor ons dat de resultaten betrouwbaar zijn in plaats van dat ze snel zijn. Daarom zijn we gestopt met het geven van resultaten.”

Nadat de mensen van Stésud gisteren zijn aangekomen is er vrij snel een oplossing gekomen voor het probleem waardoor men toch nog resultaten kon doorsturen. Alleen was dat al diep in de nacht waardoor een aantal kantonvoorzitters al naar huis waren. Al zijn sommigen nog teruggekomen volgens Grouwels.

Zetelverdeling volledig

Dat de resultaten voor Brussel pas dinsdag zouden verschijnen is volgens Grouwels een kwakkel. “We weten niet waar dat vandaan komt. We hebben al volledigheid voor de lijststemmen en dus ook voor de zetelverdeling.”

Voor de voorkeursstemmen wil Binnenlandse Zaken eerst extra controles uitvoeren alvorens die vrij te geven. “Maar ook hier maken we vooruitgang.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content