Latere lancering dreigt voor Oufti-1

Normaal had Oufti-1 volgende zomer gelanceerd moeten worden aan boord van een nieuwe draagraket VEGA van de ESA, maar de satelliet zal pas begin 2012 klaar zijn.

Normaal had Oufti-1 volgende zomer gelanceerd moeten worden aan boord van een nieuwe draagraket VEGA van de ESA, maar de satelliet zal pas begin 2012 klaar zijn.

Vorig jaar kreeg een conferentie van de club voor radioamateurs van Gembloux bezoek van Mevrouw Sabine Laruelle, federaal minister van Wetenschapsbeleid en van het team van masterstudenten van de faculteit toegepaste wetenschappen van de Universiteit van Luik en de hieraan verbonden technische scholen (Gramme Instituut, ISIL, UCL). In de loop van de avond stelden de studenten hun project Cubesat voor, een kubusvormige miniatuursatelliet van 10 cm die de naam Oufti-1 kreeg. De satelliet, die erkend en ondersteund wordt door de ESA, door Laruelle en door het Belgische Wetenschapsbeleid in het kader van het programma PRODEX (programma voor de ontwikkeling van wetenschappelijke experimenten), is een nationale en wereldwijde première. Het is de eerste miniatuursatelliet die volledig werd ontworpen en gemaakt door universiteitsstudenten in het kader van hun studies.

Oufti-1 bevat aan boord een digitaal telecommunicatierelais D-STAR die spraak, beelden en data met elkaar verbindt. Dat protocol werd ontwikkeld door JARL (Japanese Amateur Radio League) ten dienste van noodinterventienetwerken die geactiveerd worden door radioamateurs uit de hele wereld. Het groepeert de verbindingen tussen de draagbare transmitters, via aardse relais en via het internet. Via Oufti-1 komt daar ook de ruimte bij.

Een jaar na de conferentie bevestigt Amandine Denis, projectbeheerder binnen de ULG dat het academische project – dat dat overigens ook moet blijven – zeer actief vooruitgang blijft boeken. De vierde generatie studenten sleutelt nog aan de laatste details en voert de tests uit van de circuits van de Cubesat voordat hij gelanceerd wordt. Zowel het mechanische aspect (trillingen) als het thermische (klimaatregeling van de accumulators) en elektronische aspect (ingebouwd systeem, telecommunicatie) is afgewerkt. Normaal had Oufti-1 volgende zomer gelanceerd moeten worden aan boord van een nieuwe draagraket VEGA van de ESA, maar hij zal pas begin 2012 klaar zijn. Hij zou dus het vertrek van de VEGA kunnen missen en daardoor moet er misschien een beroep gedaan worden op een andere draagraket.

Dat doet geen afbreuk aan het doel van het pluri-academische team. De lanceermogelijkheden van Oufti-1 zijn talrijk en de financiering de lancering is toegankelijk. Alles wijst erop dat het initiatief, dat de actieve steun geniet van Laruelle en van de administratie van het federale Wetenschapsbeleid, vaste vorm zal krijgen in 2012.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content