LCL geeft Google veeg uit de pan

Het dataverlies bij Google is deels te wijten aan het feit dat Google zijn data in slechts één datacenter heeft staan. Volgens Laurens Van Reijen brengt dat risico’s met zich mee voor bedrijven. Al blijft het onduidelijk hoeveel data er verloren is geraakt.

LCL wijst er op dat Google’s datacenter de Tier 1-standaard hanteert, wat minder veilig is dan een Tier 3-datacenter die commerciële datacenters gebruiken. Het bedrijf doet dat niet toevallig want het biedt zelf die datacenterdiensten aan.

Daar komt nog bij dat een replicatie van de data naar een ander nabijgelegen datacenter voorkomt dat er bij grote rampen (waarbij een incident het hele datacenter treft) data verloren raakt. Google heeft vandaag 14 locaties voor datacenters. De twee die het dichtst bij de vestiging in st. Ghislain liggen zijn in het Nederlandse Eemshaven en het Ierse Dublin.

LCL wijst er op dat Belgische Tier 3-spelers bij dergelijke incidenten beter voorbereid zijn om dataverlies te voorkomen. Dat klopt onder meer omdat de meeste Belgische spelers hun tweede datacenter doorgaans dichter bij het eerste hebben staan.

Maar het blijft intussen lastig om in te schatten welke data er precies verdwenen is. Vanuit Google komt er voorlopig geen bijkomende commentaar. Wel horen we dat het bedrijf wel degelijk een kopie maakt van zijn data, hetzij in eerste instantie in hetzelfde datacenter. Of dat ook in een 2e datacenter gebeurt is niet met zekerheid geweten. Wel lijkt het duidelijk dat de verloren data vooral gegevens zijn die op dat moment gebruikt werden, maar zelfs daar wordt continu een kopie van gemaakt zodat het eigenlijke dataverlies relatief waarschijnlijk zeer beperkt is gebleven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content