LCP opent groen datacenter in Oostkamp

Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

LCP heeft een nieuw datacenter geopend in Oostkamp.

LCP heeft een nieuw datacenter geopend in Oostkamp.

Het gaat om een colocatiecenter voor derde partijen en kan met een oppervlakte van 5.653 m² waarvan 3.125 m² computer rooms onderdak bieden aan 60.000 servers. De benedenverdieping – met plaats voor 600 racks voor low-budget klanten – is volgens ceo en oprichter Janjoris van der Lei ondertussen al bijna helemaal volgeboekt. De bovenverdiepingen zijn voorbehouden voor grotere enterpriseklanten.

Het datacenter – met rack- en stroominfrastructuur van APC – moet dankzij buitenluchtkoeling en koeling door een regenwaterbassin van 4 miljoen liter een van de meest ecologische binnen Europa zijn met een ‘power usage effectiveness’ (PUE) van 1,06. Het zonnedak met 2480 zonnepanelen is een indrukwekkende eyecatcher maar kan toch maar hooguit 10 procent van de totale energievoorziening leveren. Bij een volledige bezetting zal het datacenter in Oostkamp evenveel stroom verbruiken als de hele gemeente.

Zenitel leverde de volledige netwerkinfrastructuur die gebaseerd is op HP-netwerkoplossingen (routers en switches). De keuze voor HP is ingegeven door de schaalbaarheid, geeft van der Lei aan: “Maar als enkele grote contracten die hangende zijn ook echt door gaan, mogen we al terug aan bouwen denken”, klinkt het. Voor de fysieke beveiliging staan Fujitsu (10 handpalmscanners) en Mobotix (60 hoge resolutie camerasysteem met 360° beelden) in. Het datacenter wil carrier-onafhankelijk werken en haakt in op glasvezelverbindingen tussen de Brusselse datacentra, Londen en Frankfurt.

“In totaal kost het project ons 14 miljoen euro”, zegt van der Lei, waarbij een flink deel via leasing gefinancierd wordt. Daarnaast kwam de Vlaamse overheid met een Europese subsidie van 1 miljoen euro over de brug.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content