Lek: Samsung Galaxy S5 wordt een klepper

Tom Vandyck Tot 2014 correspondent in de VS voor Knack.be

De opvolger van de populaire Galaxy S4-smartphone van Samsung lijkt een behoorlijke kanjer te worden, met een snellere processor, betere camera, groter scherm en een dure, metalen luxeversie.

Eén en ander blijkt uit wat de doorgaans welingelichte website SamMobile gehoord heeft van een Samsung-insider. De gsm zou in maart voorgesteld worden in Londen en in april in de winkel liggen.

Sneller, groter, ‘platter’

Was de Galaxy S4 al behoorlijk uit de kluiten gewassen, dan zou de S5 daar op alle fronten nog een schepje bovenop doen. De smartphone krijgt, afhankelijk van de regio, een 64 bit Exynos 6-chip mee of een Snapdragon 805. Dat zijn allebei bijzonder snelle processoren van de nieuwste generatie.

Het scherm zou van 5 inch tot 5,25 inch groeien, met een resolutie van 2560 pixels bij 1440, een stuk hoger dan de S4 én de iPhone. Dat zou het toestel echter niet groter maken dan de Galaxy S4. Naar verluidt krijgt de S5 geen fysieke navigatieknoppen mee, maar virtuele knoppen op het scherm, zoals in de ‘pure’ versie van Android.

Daarover gesproken: de Galaxy S5 zou gelanceerd worden met Android 4.4 KitKat, de nieuwste versie van het besturingssysteem. Uit eerder gelekte screenshots zou moeten blijken dat de interface in navolging van de iPhone ‘platter’ zou worden, met minder van de grafische kunstjes en animaties waar Samsung wel eens klachten over krijgt.

Nieuwe carroserie

Samsung heeft de gewoonte om zijn topsmartphones qua software uit te rusten met heel wat toeters en bellen. Daarover is nog niet erg veel bekend. Eerdere lekken willen dat bepaalde functies te bedienen zouden zijn met hoofdbewegingen en misschien zelfs door met de ogen te knipperen. De Galaxy S4 zette het scherm al automatisch af of pauzeerde een video als je wegkeek, maar dat bleek geen erg succesvolle functie.

Ook de camera wordt verbeterd: 16 megapixels in plaats van de huidige 13. Of daar ook optische beeldstabilisatie bij hoort, is vooralsnog niet bekend. Op meer details over RAM-geheugen en batterijcapaciteit blijft het ook nog even wachten.

Samsung zou bovendien gevolg geven aan de klacht dat de Galaxy S4 uiterlijk nauwelijks te onderscheiden was van zijn eigen voorganger, de Galaxy SIII. Er komt dus een nieuwe carrosserie en wat dat betreft zou er geluisterd worden naar de klacht dat Samsung te veel gebruik maakt van goedkoop uitziend plastic.

Eén versie van de S5 zou nog steeds van plastic gemaakt zijn. Daarnaast zou er echter een metalen luxeversie gelanceerd worden (mogelijk onder de naam Galaxy F) die zich kan meten met alom voor hun design geloofde toestellen als de iPhone en de HTC One.

Dat metalen chassis zou wel wat meer kosten: naar verluidt 800 euro. Voor de plastic uitvoering zou Samsung 600 euro aanrekenen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content