Lekken wijzen op ‘radicaal nieuw ontwerp’ iPhone

Concept voor de iPhone 8 © Veniamin Geskin
Wim Kopinga Freelance journalist

Het ziet er naar uit dat de iPhone na jaren van stilstand eindelijk een grondig nieuw ontwerp zal krijgen in 2017. Dat brengen verschillende lekken aan het licht.

Een van de betrouwbaarste bronnen als het om gelekte informatie van Apple gaat is Ming-Chi Kuo van KGI Securities. Aan MacRumors laat hij weten dat er vier significante veranderen aankomen:

  • Er komen drie (niet twee) nieuwe toestellen in 2017, waarvan één een 5,8 inch-scherm meekrijgt;
  • Alle drie de toestellen zijn volledig van glas gemaakt;
  • Draadloos opladen wordt (dankzij het geleidingsvermogen van glas) bij alle toestellen geïntroduceerd;
  • De Lcd-schermen worden vervangen door dunne, heldere OLED-schermen.

Volgens de Wall Street Journal zal de iPhone 8 bovendien geen normale OLED-schermen meekrijgen, maar zijn ze ook nog eens gebogen – als de Samsung Galaxy S7 Edge. Al twijfelt de Amerikaanse zakenkrant of dit bij alle modellen zo zal zijn, of alleen bij het 5,8 inch model. De fabrikanten die de schermen voor Apple maken zouden namelijk mogelijk de productie van zo’n groot aantal displays met nieuwe technologie niet aankunnen.

9to5Mac schrijft dat met het nieuwe ontwerp volgend jaar ook de gekende homeknop zal verdwijnen. Dit zal voor het eerst te zien zijn in de nieuwe iPads die begin van het jaar verwacht worden.

Hierdoor zullen de bezels (de randen rond het scherm) een stuk dunner worden kunnen de iPhones kleiner gemaakt worden; het 5,8 inch-model wordt niet groter dan de huidige iPhone 7 Plus – die over een scherm 5,5 inch beschikt.

Forbes verwacht dat het OLED-scherm en het design volledig van glas er zeker kan komen. ‘Als er zoveel rook is, kan je verwachten dat er vuur is’, klinkt het. Want meerdere bronnen vertelden eerder dit jaar al dat er gewerkt wordt aan een ‘radicaal nieuw ontwerp’.

Concept voor de iPhone 8.
Concept voor de iPhone 8.© Veniamin Geskin

Homeknop in het scherm

LG liet in mei al weten dat het dat het een commercieel vatbare vingerafdruksensor heeft ontwikkeld die geïntegreerd kan worden in smartphoneschermen. Hierdoor zou het geen gekke keuze zijn om de fysieke homeknop te verwijderen. Andere fabrikanten kiezen tegenwoordig steeds meer voor een vingerafdrukscanner op de achterkant van het toestel. Dit zou ook nog een mogelijkheid zijn voor de iPhone 8.

In hoeverre de geruchten kloppen is natuurlijk de vraag. Normaal gezien presenteert Apple zijn nieuwe iPhone in september en die maand is nog ver weg. Vast staat dat het hoog tijd wordt voor een nieuw ontwerp van de bekendste smartphone ter wereld. Sinds de iPhone 6 is er aan de buiten- en binnenkant weinig veranderd, waardoor het ooit zo baanbrekende toestel niet meer voorop loopt. Na meerdere kwartalen van omzetdaling wordt het tijd voor Apple om de gebruiker weer enthousiast te maken – en dat kan alleen met een verrassend en radicaal nieuw ontwerp.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content