Lenovo bouwt nieuwe supercomputer voor Nederlandse SURF

Een supercomputersysteem van Lenovo. © Lenovo
Michel van der Ven
Michel van der Ven Technologiejournalist bij Data News.

Techreus Lenovo gaat na een aanbesteding de nieuwe nationale supercomputer bouwen voor SURF, de ICT-coöperatie van onderwijs en onderzoek in Nederland. Het systeem krijgt bijna tien keer zoveel rekenkracht als zijn voorganger Cartesius: evenveel als honderdduizend aan elkaar gekoppelde laptops.

Met een peak performance van 14 petaflop/s wordt Lenovo’s supercomputer meteen het krachtigste high-performance computing-systeem van Nederland. Onderzoekers voeren met de supercomputer zeer complexe berekeningen uit die met gewone computers onmogelijk zijn. Door gebruik te maken van de nieuwste generatie GPU’s (graphics processing units) is het systeem volgens Lenovo bovendien zeer goed bruikbaar voor machine learning.

Flexibel uit te breiden

Walter Lioen, manager Research Services bij SURF: ‘Bij het ontwerp van de nieuwe supercomputer stond de bruikbaarheid voor wetenschappelijk onderzoek voorop. Hij is dan ook niet ontwikkeld om zo hoog mogelijk in de top-500 van snelste supercomputers ter wereld te komen’. Volgens Lioen moet het systeem geschikt zijn voor alle wetenschapsgebieden, van astronomie en onderzoek naar klimaatverandering tot medische en sociale wetenschappen. De supercomputer moet in de toekomst ook flexibel kunnen worden uitgebreid.

Het nieuwe systeem wordt gebouwd op basis van Lenovo ThinkSystem-servers met de nieuwste generatie AMD Epyc-processoren (Rome en Genoa) en Nvidia GPU’s (A100). De gebruikte waterkoelingstechnologie koelt het systeem af met zo’n negentig procent, waardoor veel minder luchtkoeling met ventilatoren nodig is. Dit verlaagt volgens Lenovo het energieverbruik en verhoogt tegelijkertijd de performance.

20 miljoen euro

De installatie begint nog deze maand en de supercomputer is naar verwachting halverwege 2021 operationeel. Net als de huidige supercomputer Cartesius komt het nieuwe systeem in de Amsterdam Data Tower op het Amsterdam Science Park te staan.

Het oudste deel van de huidige Nederlandse nationale supercomputer Cartesius is inmiddels ruim zeven jaar oud en daarmee aan vervanging toe. De bouw van de nieuwe supercomputer kan worden gerealiseerd dankzij een financiering van 18 miljoen euro van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en 2 miljoen euro uit eigen middelen van SURF.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content