Lenovo grote winnaar op pc-markt

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

Lenovo, en in iets mindere mate Asus en HP, doen het heel goed …

Lenovo, en in iets mindere mate Asus en HP, doen het heel goed op de wereldwijde pc-markt.

De wereldwijde pc-markt groeide in het derde kwartaal van dit jaar volgens analistenkantoor Gartner met 3,2 procent. Dat is degelijk, maar niet zo goed als Gartner oorspronkelijk had gehoopt. De pc-verkoop heeft al een tijdje te kampen met ernstige concurrentie vanuit de tablet- en de smartphonemarkt. Zeker consumenten zijn spaarzamer met hun centen en gaan vandaag voor ‘of-of’, in plaats van ‘en-en’.

Gartner merkt ook op dat het derde kwartaal gekenmerkt wordt door veel consolidatiebewegingen. Lenovo sloot een overeenkomst met NEC in Japan en nam Medion in Europa over. HP twijfelt dan weer over wat het met z’n pc-business gaat aanvangen.

Wereldwijd blijft HP de leider op de pc-markt, met een aandeel van 17,7 procent. HP groeide zelfs met 5 procent tegenover vorig jaar, dankzij een sterke verkoop in VS. Lenovo noteert liefst 25 procent groei en klokt af op 13,5 procent. Het Chinese bedrijf staat zo voor het eerst op de tweede plaats van de pc-markt. Dell vertoont een lichte achteruitgang en bezet de derde positie, maar de echte zware klappen zijn voor Acer. Het bedrijf gaat door een erg zwak kwartaal in Europa met liefst 23,2 procent achteruit wereldwijd.

Asus sluit de globale top 5 af met een groei van 18,5 procent. In de EMEA-regio wordt Acers tweede plaats na HP zo bedreigd door Asus. Opmerkelijk ook: wereldwijde nummer twee Lenovo heeft in Europa slechts 7,4 procent marktaandeel, goed voor een vijfde plaats op de markt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content