Lenovo klopt HP op slabakkende pc-markt

De pc-markt zit nog steeds in het slop en dat kost enkele grote fabrikanten hun positie. Het Chinese Lenovo wordt zo de grootste computermaker ter wereld.

De pc-markt zit nog steeds in het slop en dat kost enkele grote fabrikanten hun positie. Het Chinese Lenovo wordt zo de grootste computermaker ter wereld.

Het gaat om voorlopige cijfers van marktanalist Gartner voor het tweede kwartaal van dit jaar. Daarin daalde de verkoop met 10,9 procent. Ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar werden er 76 miljoen toestellen minder verkocht. Tegelijk gaat het om de langste daling, vijf kwartalen op rij, in de geschiedenis van de pc.

De daling heeft rechtstreeks te maken met de populariteit van andere internettoestellen. “Goedkope tablets vervangen low-end machines die vooral voor consumptie worden gebruikt in ontwikkelde markten”, verduidelijkt Mikako Kitagawa, hoofdanalist bij Gartner.

“In opkomende markten zijn goedkope tablets intussen de eerste computer voor veel mensen die zo in het beste geval de aankoop van een pc uitstellen. Dit zorgt ook voor een instorting van de minilaptop-markt.”

Zware klappen voor Acer en Asus

De vijf grootste computerbouwers verkochten allemaal minder pc’s dan in dezelfde periode vorig jaar. Acer (4e plaats) en Asus (5e plaats) zien hun aantallen terugvallen met respecievelijk 35,3 procent en 20,5 procent.

Bovenaan de keten neemt Lenovo de kroon over van HP. Hewlett-Packard krimpt met 4,8 procent waar Lenovo de schade kan beperken tot -0,6 procent. Het verschil in marktaandeel is klein, 16,7 procent voor Lenovo tegenover 16,3 procent voor HP, maar groot genoeg om van Lenovo wereldleider te maken.

Wel blijft HP marktleider in de Emea, de VS, en latijns Amerika. Dell zag zijn verkoopcijfers voor pc’s dalen met 3,9 procent maar blijft op de derde plaats met een marktaandeel van 11,8 procent.

De positie van Lenovo ten opzichte HP wordt ook bevestigt door IDC, eveneens de pc-markt analyseerde. Deze marktonderzoeker is iets optimistischer in zijn cijfers, maar zegt ook dat HP zijn koppositie verliest. Volgens het bedrijf worstelt de markt met de overstap naar aanraakschermen op Windows 8.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content