Lenovo uit gratie bij Westerse inlichtingendiensten

Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

Testen zouden wijzen op mogelijke achterdeurtjes, en daarom zouden inlichtingendiensten in de VS, Groot Brittannië, Australië, Nieuw Zeeland en Canada het gebruik van Lenovo pc’s sterk inperken, aldus AFR.

De ‘Australian Financial Review’ meldt dat na uitgebreide testen in de pc’s van Lenovo ‘achterpoort’-hardware en ‘firmware’-zwakheden werden aangetroffen. Als gevolg hiervan zou al een aantal jaren een schriftelijk verbod gelden om Lenovo systemen aan te wenden in het kader van ‘secret’ en ’top secret’ netwerken door inlichtingendiensten in de VS, Australië, Nieuw Zeeland, Canada en Groot Brittannië (de ‘five eyes’ – vijf landen waarvan de informatiediensten nauw samenwerken). Het zou in dat laatste land zijn dat het GCHQ – de Britse (af)’luister’-dienst – de hoofdbrok van de testen voor zijn rekening heeft genomen. De maatregel zou onder meer gelden voor organisaties als de CIA (VS), MI5 en MI6 (beiden in Groot Brittannië).

Lenovo nam in 2005 de pc-activiteiten van IBM over en heeft als beursgenoteerd bedrijf onder meer (indirect) de Chinese academie voor wetenschappen – een Chinese overheidsinstelling – als aandeelhouder. Het bedrijf maakt zich sterk dat doorheen de jaren zijn producten ’telkens weer door klanten in de bedrijfswereld en de overheid als betrouwbaar en veilig werden ervaren’.

Ook producten van connectiviteitsspecialisten Huawei en ZTE werden al verdacht van mogelijke ingebouwde zwakheden en geweerd uit offertes.

UPDATE: Naar aanleiding van de berichtgeving in de Australian Financial Review, inzake een vermeend verbod op het gebruik van Lenovo materiaal in ‘secret’ en ’top secret’ netwerken, deelt het ‘Department of Defence’ van de Australische overheid officeel mee dat “this reporting is factually incorrect. There is no Department of Defence ban on the Lenovo Company or their computer products; either for classified or unclassified systems.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content