‘Let op met e-mails die van Facebook lijken te komen, want die kunnen vals zijn’

© iStock

Facebook detecteerde malware op de computers van twee miljoen gebruikers, en lanceert daarom een nieuwe veiligheidstool die gebruikers moet bijstaan in het detecteren en verwijderen van malware.

Facebook detecteerde, samen met gespecialiseerde bedrijven als Kaspersky Lab, ESET, F-Secure en Trend Micro, malware op de computers van 2 miljoenen personen. “Voor die personen lanceren we een schoonmaaktool die actief is terwijl u Facebook gebruikt, die u informeert over de resultaten en die u toont wat het gevonden heeft”, verklaart Trevor Pottinger, veiligheidsingenieur bij Facebook.

Het programma gebruikt “een combinatie van signalen om infecties te vinden en de software uit de computer te verwijderen, ook al stuurt de malware niet actief spam of schadelijke linken”, verduidelijkt hij.

“Gebruikers van Facebook zijn heel vaak het slachtoffer van phishing door middel van e-mails die lijken van een gekend contact te komen”, waarschuwt Kate Kochetkova van Kaspersky Lab. “Eén geval van phishing op vijf is gericht op Facebooknotificaties”, benadrukt ze. “Wees dus waakzaam als u e-mails ontvangt die van Facebook lijken te komen, want ze kunnen vals zijn. Er zijn heel veel Trojaanse paarden die ook Facebookgebruikers in het vizier hebben”.

Oplichters kunnen ook Facebook misbruiken zodat u producten of diensten “liket” die u eigenlijk niet wilt promoten.

(Belga)

Partner Content