‘Let op voor phishing vandaag’

© Getty Images/iStockphoto

Safeonweb, het informatiecentrum over cybercriminaliteit van de overheid, waarschuwt naar aanleiding van Black Friday nog eens voor het fenomeen ‘phishing’. “Als een promotie te mooi is om waar te zijn, moet je altijd op je hoede blijven”, klinkt het.

Het is Black Friday, een uit Amerika overgewaaide koopjesdag, en dat is ook op de webshops te zien. Verschillende grote en kleine spelers pakken uit met promoties. Maar kijk toch maar uit voor u enthousiast naar de bankkaart grijpt. Ook criminelen weten immers dat u staat te popelen om online te kopen, en daardoor misschien minder aandachtig bent.

Safeonweb, het informatiecentrum over cybercriminaliteit van de overheid, waarschuwt nog eens voor het fenomeen ‘phishing’. Daarbij sturen criminelen valse e-mails, die soms sterk lijken op berichten van banken of andere instellingen, om gegevens te ontfutselen.

Safeonweb is onlangs een grote campagne gestart rond cyberveiligheid. Er werd een e-mailadres gelanceerd (verdacht@safeonweb.be) waarnaar iedereen verdachte berichten kan doorsturen. Die worden dan automatisch gescand met geavanceerde anti-virustechnologie. Naar dat adres werden inmiddels al meer dan 85.000 berichten gestuurd. Dagelijks kon de overheid zo minstens drie nieuwe phishingwebsites blokkeren.

Partner Content