‘Let Us Know’ wint eerste Vlaamse hackathon suïcidepreventie

Een van de coaches op de hackathon © Tout Bien
Els Bellens
Els Bellens Technologiejournaliste bij Data News

De eerste Vlaamse hackathon rond preventie van zelfdoding is gewonnen door ‘Let Us Know’, een communicatie-platform in de stijl van Instagram.

Een platform uitbouwen om suïcidepreventie in de aandacht te brengen, en onder meer sociale media in te zetten om zelfdoding en mentale gezondheid bespreekbaar te maken. Dat was het doel van deze eerste Vlaamse hackathon rond suïcidepreventie. De hackathon, het voorbije weekend gehouden in Antwerpen, kadert in de campagne ‘Hey hoe gaat het?’, die zelfdoding als een van de belangrijkste doodsoorzaken bij jongeren onder de aandacht moet brengen.

Een tachtigtal hackers, verdeeld over zeven teams, namen deel aan de hackathon, waarbij ze zich twee dagen lang bogen over mogelijke oplossingen en nuttige acties voor suïcidepreventie in Vlaanderen. Onder de deelnemers onder meer nabestaanden van slachtoffers, IT-specialisten, studenten psychologie, criminologen en meer, begeleid door enkele coaches.

De jury koos uiteindelijk voor het project LUK (Let Us Know) als winnaar. Het platform in de stijl van Instagram zal getuigenissen verzamelen van bekende en minder bekende mensen op een ogenblik dat het hen niet zo goed ging (een beetje zoals de blog Humans of New York). Die wil het project dan combineren met een offline gebeuren dat teruggrijpt naar echte netwerking waarbij jongeren worden aangemoedigd hun ware gevoelens niet achter een masker weg te steken.

De hackathon, en de bijhorende sensibiliseringscampagne ‘Hey hoe gaat het’, wordt geleid door vzw ‘Tout Bien – Okidoki’, die zich focust op preventie van zelfdoding en communicatie daarrond.

Zit je met vragen over zelfdoding? Neem dan contact op met de Zelfmoordlijn op het nummer 1813 of viawww.zelfmoord1813.be. Speciaal voor jongeren is er ook Awel, op 102 ofwww.awel.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content