Leuvens studententeam pakt brons op wereldkampioenschap voor zonnewagens

In tegenstelling tot de Cruiser Class met zonnewagens die meer op gewone voertuigen lijken, rijden in de Challenger Class wagens mee die zo snel mogelijk in Adelaïde willen geraken. © Belga

Het Punch Powertrain Solar Team van de Leuvense ingenieursstudenten is derde geëindigd op de World Solar Challenge in Australië. De zonnewagen van de Technische Universiteit Delft kwam als eerste over de finish.

Het ongenaakbare Nuon Solar Team uit Delft, dat al voor de zevende keer de race wint, liet de andere teams ver achter zich. De wagen van de universiteit van Michigan finishte als tweede, een kleine twintig minuten voor het team van de Leuvense ingenieursstudenten. De Leuvense ‘Punch Two’ was op de vierde dag van de race opgerukt van de vijfde naar de derde plaats en kon die plaats tijdens de vijfde en laatste dag vasthouden. De zonnewagen legde de 3.021 km af tegen een gemiddelde snelheid van 76,2 km/uur.

Zowat veertig auto’s uit circa 21 landen deden dit jaar mee aan de zonnerace van Darwin, in het noorden van Australië, door de uitgestrekte woestijn naar Adelaide in het zuiden. Voor de deelnemers was de hitte een grote tegenstander: in de cabine van de zonnewagens loopt de temperatuur geregeld op tot 40 à 50 graden.

De race voor wagens die volledig op zonne-energie rijden wordt tweejaarlijks georganiseerd in Australië. Twee jaar geleden eindigde het team van de KU Leuven op de vijfde plaats, vier jaar geleden werd ze zesde. De wagen van dit jaar was kleiner omdat de organisatie een nieuwe voorwaarde had gesteld: de wagens mochten niet meer dan vier vierkante meter zonnepaneel gebruiken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content