Leuvense stadsontwikkelaar legt glasvezel aan
Het Leuvense Tweewaters-project wordt de eerste stadswijk waar alle woongelegenheden van optische glasvezelbekabeling (FTTH) voorzien worden.
Het Leuvense Tweewaters-project wordt de eerste stadswijk waar alle woongelegenheden van optische glasvezelbekabeling (FTTH) voorzien worden.
Stadsontwikkelaar Ertzberg heeft het ontwerp van de eerste fase van het Leuvense project Tweewaters aan de Vaartkom afgerond. Alle woongelegenheden, kantoren en commerciële ruimtes zullen er van glasvezelbekabeling voorzien worden die aangesloten wordt op het glasvezelnetwerk van de wijk.
Ertzberg werkt hiervoor nauw samen met Tyco Electronics. “De bedoeling is om een open netwerk aan te leggen waarbij de bewoners vrij zijn in de keuze van hun operator”, zegt Jan Erreygers, R&D Manager bij Tyco Electronics. “Omdat het mogelijk is dat Belgacom en Telenet in eerste instantie commercieel nog niet klaar zullen zijn om diensten via glasvezel aan te bieden, bekijken we wel of er ook nog andere kabels – koper en/of coax – aangelegd moeten worden”, legt Erreygers uit.
Wie uiteindelijk de leverancier van de bekabeling en de electronica in de huizen wordt, en wie de werken precies zal uitvoeren, is nog niet bekend. “Wij hebben vooral een adviserende rol en hebben Ertzberg vertrouwd gemaakt met de technologie”, zegt Jan Erreygers. Het studiebureau Ingenium moet nog een lastenboek opstellen, waarmee naar de markt getrokken wordt.
Jo Vandebergh van Ertzberg zegt dat het de bedoeling is dat het glasvezelnetwerk ook voor andere dan residentiële toepassingen (internet en televisie) gebruikt zal worden. “We denken bijvoorbeeld aan geavanceerde toegangscontrole via camera’s die aangesloten zijn op het glasvezelnetwerk.” Daarnaast wil Ertzberg ook bedrijven naar de wijk lokken die uit de glasvezel concrete voordelen als high definition videoconferencing of diensten op basis van grote bandbreedte kunnen puren.
De grote kost in een Fiber-to-the-Home (FTTH) project zit dikwijls in de graafwerken om de kabels in de grond te stoppen. “In dit geval valt die kost bijzonder goed mee, net omdat de hele wijk projectgebied is”, zegt Jo Vandebergh. Jan Erreygers voegt daar nog aan toe dat het aansluiten van de wijk op een glasvezelnetwerk weinig problemen mag opleveren. “Zowel Belgacom als Telenet hebben al glasvezelverbindingen tot aan de verdeelkasten die niet meer dan maximum 800 meter verwijderd zijn van de eindgebruikers”, besluit Erreygers.In april volgend jaar starten de werken. 18 maanden later moet het Tweewaters-project opgeleverd worden.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier