LG wekt webOS terug tot leven

Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Het al meermaals dood verklaarde webOS krijgt een tweede leven. De Zuid-Koreaanse elektronicagigant LG gaat het besturingssysteem gebruiken voor zijn slimme televisies.

Het al meermaals dood verklaarde webOS krijgt een tweede leven. De Zuid-Koreaanse elektronicagigant LG gaat het besturingssysteem gebruiken voor zijn slimme televisies. LG gaat de eerste slimme televisie die draait op webOS voorstellen op de Consumer Electronics Show (CES), ’s werelds grootste elektronicabeurs die volgende week aftrapt in Las Vegas. Dat schrijft de Wall Street Journal op basis van bronnen dicht bij het dossier.

LG nam de rechten voor het webOS-platform in februari over van HP, dat de technologie in handen kreeg bij de overname van Palm in 2010. De ter ziele gegane pda-producent had webOS ontwikkeld voor smartphones zoals de Palm Pre, maar de consumenten én de app-ontwikkelaars lustten het systeem niet toen het op de markt kwam.

Ook nieuwe eigenaar HP heeft met de TouchPad-tablet geprobeerd om webOS te commercialiseren, maar eveneens zonder succes. De toenmalige ceo van HP, Leo Apotheker, hield het al snel voor bekeken en schrapte alle webOS-producten die nog in de pijplijn zaten.

HP hield nog even vol dat het wel brood zag in webOS als alternatief besturingssysteem voor zijn pc’s en printers, maar begin dit jaar, toen LG het stukje software in alle stilte overnam van de Amerikaanse technologiegigant, werd meteen duidelijk dat ook die plannen niet veel om het lijf hadden.

LG nam in februari trouwens niet enkel de broncode en het intellectueel eigendom voor webOS over, maar ook het team HP-ingenieurs dat aan de slag was met het platform.

User interfaceVan meet af aan klonk het vanuit Korea dat LG webOS niet zou gebruiken voor zijn smartphones (die op Android draaien), maar wel voor de gebruikersinterface van zijn slimme televisies.

“Wat webOS interessant maakt, is de vlotte en intuïtieve user interface”, vertelde cto Skott Ahn van LG daarover op het moment van de overname. “In combinatie met onze eigen software kunnen we er een sterk en innovatief platform van maken.”

In hoeverre dat gelukt is, zal vanaf volgende week moeten blijken, maar feit is dat het gros van de Smart TV-platformen wel een gebruiksvriendelijkere interface kunnen gebruiken. In die zin is de demarche van LG misschien wel een interessante stap in de goede richting?

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content