Liberty Global-dochter fuseert met Time Warner

. © reuters

Charter Communications haalt Time Warner Cable in huis. Daarmee komen de nummers twee en drie van de Amerikaanse kabelmarkt bij elkaar. Charter Communications is grotendeels in handen van Telenet-meerderheidsaandeelhouder Liberty Global.

De geruchten over de deal hingen al enkele dagen in de lucht. Niet ongewoon want voor Charter Communications was het al de vierde keer dat het Time Warner Cable wou overnemen. Dat de Amerikaanse regulator een eerder overnamebod van Comcast aan Time Warner Cable terugfloot, deed de kansen keren.

Door de fusie komen Charter Communications en Time Warner Cable in een nieuw overkoepelend bedrijf New Charter. Tegelijk koopt Charter ook het kleinere Bright House Networks voor 10,4 miljard dollar.

Charter betaalt cash en aandelen voor de aandelen van Time Warner Cable waarbij de aandelen van die laatste op 195,71 dollar worden geschat.

Tweede plaats

De fusie moet nog worden goedgekeurd door de mededingingsautoriteiten zoals de Amerikaanse FTC. Als dat gebeurt dan wordt New Charter met 23,9 miljoen klanten de tweede grootste operator, na Comcast dat momenteel 27 miljoen Amerikanen bedient.

Charter Communications is vrijwel onbekend in Europa maar het bedrijf is hoofdzakelijk in handen van Liberty Media, dat via zijn internationale poot Liberty Global ook een meerderheid in Telenet heeft. Volgens geruchten kwam de deal in een versnelling nadat John Malone, voorzitter van Liberty Global, had toegezegd om voor vijf miljard dollar extra aandelen van Charter te kopen. Dat wordt nu bevestigt, al gaat het in praktijk over 4,3 miljard dollar aan nieuwe aandelen.

Altice

De deal zet tegelijk een eventueel bod van het Franse Altice van Patrick Drahi op een dood spoor. Altice kocht vorige week de kleine Amerikaanse kabelaar Suddenlink. Bijna tegelijk kwam er de suggestie dat ook hij aasde op Time Warner Cable, maar die laatste heeft dus voor Charter en Liberty gekozen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content