Liberty neemt controle Tripadvisor over

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

De specialist in online reisrecensies Tripadvisor komt in handen van Liberty Interactive, van John Malone. Die heeft via Liberty Global ook de meerderheid van de aandelen bij Telenet in handen.

De specialist in online reisrecensies Tripadvisor komt in handen van Liberty Interactive, van John Malone. Die heeft via Liberty Global ook de meerderheid van de aandelen bij Telenet in handen.

Liberty Interactive kocht 4,799 miljoen aandelen van Tripadvisor-chairman en mediaveteraan Barry Diller. Daarmee heeft Liberty 22 procent van de Tripadvisor-aandelen in handen, maar 57 procent van de stemmen in het bedrijf. Liberty had via zijn aandeel in Expedia al een vinger in de pap bij Tripadvisor, maar tot dusver geen controle van de stemmen.

Tripadvisor werd opgericht in 2000 door Stephen Kaufer, die er vandaag nog steeds de ceo is. De firma werd in 2004 overgenomen door mediabedrijf InterActive Corporation (kortweg IAC, het bedrijf dat geleid wordt door Barry Diller). IAC creëerde in 2005 vervolgens één grote poot voor al zijn reisgerelateerde online merken, onder de naam Expedia. Vorig jaar werden de bedrijven Expedia en Tripadvisor weer uit elkaar gehaald en kregen ze een afzonderlijke notering op de beurs. Tripadvisor, dat onder 19 merknamen actief is op het web, is intussen uitgegroeid tot een bedrijf met een omzet van ruim 5 miljard dollar. Alles samen trekken de sites maandelijks ruim 74 miljoen unieke bezoekers en ruim 75 recensies en opinies.

Liberty Interactive is onderdeel van de Amerikaanse Liberty Media-groep, die gecontroleerd wordt door John Malone. De internationale kabel- en telecompoot van Liberty Media heet Liberty Global, het bedrijf dat onder meer een meerderheidsaandeel in Telenet bezit (en momenteel het beursgenoteerde Mechelse telecombedrijf volledig probeert in te lijven).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content