Lieten: Bhaalu moet akkoord hebben met zenders

Mediaminister Ingrid Lieten heeft in het Vlaams Parlement gereageerd op vragen rond de cloud videorecorder Bhaalu.

Mediaminister Ingrid Lieten heeft in het Vlaams Parlement gereageerd op vragen rond de cloud videorecorder Bhaalu.

Bhaalu lanceerde afgelopen weekend en laat je toe om alle programma’s op te slaan via de cloud. De makers, Right Brain Interface, bieden naar eigen zeggen geen dienst aan, maar een product, waarbij het tijdelijk opslaan van de programma’s onder de regels van de thuiskopie valt. Maar de zenders zijn het daar voorlopig niet mee eens.

Toch denkt niet iedereen er zo over en kreeg de minister vragen van Wilfried Vandaele (N-VA), Jurgen Vertrepen en Sas Van Rouveroij (Open VLD) over de dienst en of ze in overtreding is met het mediadecreet dat stelt de signaalintegriteit beschermt. Wat zoveel wil zeggen als dat een bedrijf pas na toestemming van de zenders hun zendsignaal mag gebruiken.

Vandaele vroeg zich ook af of het wel kon dat Right Brain Interface investeringen kreeg via de Limburgse Reconversiemaatschappij (LRM) en de Participatiemaatschappij Vlaanderen (PMV)

In haar antwoord stelt minister Lieten dat Bhaalu wel degelijk onder het decreet valt en dus toestemming moet krijgen van de zenders.

“Er is niets mis met Bhaalu. Het is fantastisch dat een bedrijf innovatieve technieken op de markt brengt. Er is ook niets mis mee dat onze financieringskanalen, zoals PMV en LRM, daarin investeren. Maar het initiatief moet wel de wet respecteren en moet dus die wet toepassen. Het zal dus, wat mij betreft, een vergelijk moeten vinden met de zenders om die nieuwe dienstverlening op de markt te brengen.” Aldus Lieten in het Vlaams Parlement.

Al spreekt ze daarbij over lidgeld en live tv kijken, wat technisch gezien niet helemaal klopt omdat het hier om de huur van je eigen stuk cloud gaat voor de opnames en niet om een fee die Bhaalu opstrijkt. Je kan die opnames ook pas maken nadat Bhaalu een bewijs heeft dat je een tv-abonnement hebt lopen bij pakweg Telenet, Belgacom of een andere aanbieder.

Dat LRM en PMV mee investeren in Right Brain Interface ziet Lieten niet als een probleem gezien het net gaat om investeringsbedrijven die los van de politiek staan. “Dat zijn onafhankelijke investeringscomités. Die werken zo. Die hebben, wat mij betreft, niets verkeerds gedaan”, aldus Lieten in het Vlaams Parlement.

De Tijd merkt daarbij op dat de uitspraken van Lieten juridisch niet meetellen. De betrokken partijen kunnen nog altijd beslissen om naar de rechtbank te stappen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content