Liever geen knip op de beurs

Luc Blyaert was hoofdredacteur bij Data News

Het tergende budgetseizoen is begonnen voor heel wat cio’s en it-verantwoordelijken. En opnieuw zit de economie in een dip, de beurs waggelt, doemdenkers voorspellen een nieuwe recessie.

Het tergende budgetseizoen is begonnen voor heel wat cio’s en it-verantwoordelijken. En opnieuw zit de economie in een dip, de beurs waggelt, doemdenkers voorspellen een nieuwe recessie.

Het is niet evident om in een dergelijk klimaat een toename van het budget te bepleiten. Sinds de bankencrisis van 2008 lijken kostenbesparingen voor heel wat ondernemers een deel van de strategie. En er kan bespaard worden, met dank aan bijvoorbeeld virtualisatie en cloud computing. Op termijn, want eerst moet de architectuur en uiteraard al het proces management uitgetekend worden. Je kan maar beter niet over één nacht ijs gaan.

Cloud computing is meer dan technologie, het gaat erom hoe je it de komende jaren zal positioneren. Het zal meer moeten zijn dan traditioneel netwerken en bestaande applicaties updaten. Belgische it-verantwoordelijken zijn vaak technologisch georiënteerd, maar ik merk in mijn contacten steeds meer cio’s die strategisch meedenken met de business. Hoeveel jaren hebben we het nu niet gehad over business it alignment? In de praktijk bleek het vaak niet meer dan een tekstballonnetje. Zolang cio’s niet mee mogen en kunnen praten over de strategie van het bedrijf, de toekomst, de groei en hoe it daarvoor kan zorgen, blijft dat inderdaad een mooie maar loze slogan.

Het motto van Gartner ‘Stop Managing Technology, Start Managing Information’ wordt voor de budgetdiscussie tussen ceo en cio steeds belangrijker. Als de it-verantwoordelijke kan aantonen en overtuigen dat het beheren en doorsluizen van juiste data tot bij de juiste personen op het moment dat ze het echt nodig hebben, ook betekent dat er in de informatieflow geïnvesteerd moet worden, dan zit hij al een heel stuk op de goede weg.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content