‘Liken’ op Facebook is vrijheid van meningsuiting

In de Verenigde Staten heeft een rechter beslist dat het ‘liken’ van een pagina op de sociaalnetwerksite Facebook valt onder het eerste amendement van de grondwet, dat de vrijheid van meningsuiting omvat.

Een rechter in de Amerikaanse staat Virginia heeft beslist dat het leuk vinden van een pagina op de sociaalnetwerksite Facebook onder het eerste amendement van de grondwet, namelijk ‘vrijheid van meningsuiting valt’. Dat bericht Bloomberg.

Zes medewerkers van de lokale politie spanden een rechtszaak aan nadat ze ontslagen waren door een pagina op Facebook leuk te vinden. Het ging om de Facebookpagina van de politieke tegenstander van hun sheriff.

De medewerkers vonden dat hun recht op vrijheid van meningsuiting, een onderdeel van het eerste amendement van de grondwet van de Verenigde Staten, geschonden was en kregen in beroep gelijk van de rechter.

21e eeuw

“Het leuk vinden van een pagina op Facebook is het 21e-eeuwse equivalent van een campagnebord in de tuin”, beargumenteerde de rechter.

“Deze uitspraak erkent het eerste amendement ‘vrijheid van meningsuiting’, in welke ruimte dan ook. Of het nu gaat om een mening die geuit wordt in de werkelijke wereld of online”, aldus Ben Wizner van de American Civil Liberties Union’s Speech, Privacy & Technology Project . (AVE)

Partner Content