Limburgse GameHUB mikt op serious games

Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Minister van Innovatie en Media Ingrid Lieten heeft dinsdag het startschot gegeven voor GameHUB, een initiatief van drie hogescholen en de Universiteit Hasselt dat de Vlaamse game-industrie een duwtje in de rug wil geven.

Minister van Innovatie en Media Ingrid Lieten heeft dinsdag het startschot gegeven voor GameHUB, een initiatief van drie hogescholen en de Universiteit Hasselt dat de Vlaamse game-industrie een duwtje in de rug wil geven.

Games worden niet alleen in de Verenigde Staten of in Japan ontwikkeld. Ook in Limburg ziet men wel brood in computerspelletjes. Al mikt men met de GameHUB niet zozeer op ’tripple A’ games of internationale bestsellers, maar eerder op educatieve, biomedische en erfgoedspelletjes.

De Provinciale Hogeschool Limburg (PHL) neemt de leiding in het project, maar ook de Katholieke Hogeschool Limburg (KHLim), Groep T uit Leuven en de UHasselt stappen mee in het project.

“Het is niet de bedoeling om te gaan concurreren met grote bedrijven uit de VS of Japan”, benadrukte directeur Ben Lambrechts van de PHL. “Maar op de markt van de serious games is er nog heel wat potentieel, die trein mogen we zeker niet missen.”

In eerste instantie investeren verschillende overheden 1,3 miljoen euro in GameHUB, voor de ontwikkeling van drie pilootgames. Tegen 2012 moet het project dan uitgroeien tot een echt kenniscentrum op C-Mine in Genk, waar jonge gamebedrijfjes en andere geïnteresseerden elkaar kunnen ontmoeten.

Het eerste spelletje wordt ontwikkeld in samenwerking met het Mechelse figurentheater Het Firmament. In een spelletje over de historiek van dat theater kunnen spelers zelf een marionet maken en bedienen. De mensen achter GameHUB ontwikkelen hier zelfs een speciale controller voor.

Het tweede spel komt tot stand in samenwerking met de vzw New Belgica, de organisatie die een replica bouwt van het schip waarmee ontdekkingsreiziger Adrien de Gerlache naar de Zuidpool voer. Via de game moeten geïnteresseerden het avontuur van de Gerlache opnieuw kunnen beleven.

De derde pilootgame komt er in samenwerking met Unizo. Het betreft een ondernemensspel waarin de speler een brouwerij of een funerarium moet leren beheren.

Peter van de GameHUB is Maurice Engelen van Praga Khan en Sonic Angel. “Ik ken de gamesector, want ik heb nog ooit de muziek gecomponeerd voor de bestseller Mortal Combat”, aldus de muzikant. “Het is dus zeker mogelijk om als kleine Belg potten te breken in het buitenland. Ik hoop dat de mensen achter GameHUB dat in het achterhoofd houden.”

“Games zijn ook interessant voor ons nieuwe muziekplatform Sonic Angel”, klinkt het nog. “Voor Tom Dice hebben we trouwens al een spelletje gebruikt, waarmee je een hoes kon ontwikkelen voor zijn nieuwe single. Er is dus zeker een link naar de muziekbusiness.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content