Limburgse onderzoekers ontwikkelen nieuwe generatie zonnecellen

© REUTERS

Onderzoekers van de UHasselt zijn er, samen met Britse en Amerikaanse collega’s, in geslaagd om een nieuwe soort zonnecellen te ontwikkelen met een superieure lichtabsorptie. Daardoor kunnen ze meer invallend zonlicht omzetten in elektrische stroom. De cellen zijn volgens de onderzoekers ook makkelijk en goedkoop aan te maken en minstens 1.000 keer dunner dan zonnecellen uit silicium.

De ontdekking komt van onderzoekers verbonden aan de universiteiten van Hasselt, Oxford, Stanford en Washington, en werd onlangs gepubliceerd in het vakblad Science. Meer concreet gaat het om de ontwikkeling van een zogenaamde tandemzonnecel, waarvan beide subcellen bestaan uit het mineraal perovskiet.

De cel bestaat uit twee componenten of laagjes, die elk een specifiek deel van het zonlicht kunnen absorberen. “Het voordeel is dat ze samen een grotere portie van de energie die de zon instraalt, kunnen opnemen en met een minimum aan spanningsverlies kunnen omzetten naar elektrische energie”, zegt dr. ir. Bert Conings, verbonden aan IMO-Imomec (UHasselt).

Eenvoudiger te maken

De cellen zijn gemaakt met perovskiet, in plaats van op het gebruikelijke silicium of cadmium. “Een voordeel van perovskietzonnecellen is niet alleen de efficiëntie, maar ook dat ze eenvoudiger te vervaardigen zijn”, aldus nog Conings. “Het materiaal kan op lage temperatuur vanuit een soort inkt afgezet worden via coating of printing. Bovendien nemen fotovoltaïsche perovskieten zó makkelijk zonlicht op dat je slechts een heel dunne laag nodig hebt, minstens 1.000 keer dunner dan bij een siliciumzonnecel. De materiaalkost ligt bovendien erg laag.”

De onderzoekers spreken over hun uitvinding als een ‘mijlpaal’. Ze gaan nu verderwerken aan het optrekken van de efficiëntie van de perovskieten tandemzonnecel.

(Belga/WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content