Linux bestaat 25 jaar

* © *

Het open besturingssysteem Linux bestaat vandaag 25 jaar. Een kwarteeuw geleden toonde de Finse student Linus Torvalds voor het eerst de kernel die vandaag onze websites, datacenters en smartphones ondersteunt.

Torvalds is vandaag nog steeds een drijvende kracht achter Linux. Al was het voor hem destijds eerder een hobbyproject. Maar het systeem evolueerde over de jaren heen met de hulp van talloze vrijwillige ontwikkelaars en werd al snel een populair in complexe IT-omgevingen.

Bedrijven stappen mee

Maar ook die vrijwilligers werden professioneler. Sinds eind jaren negentig werd de open kernel omarmd door bedrijven als IBM, Compaq (intussen overgenomen door HP) en Oracle die meehelpen aan de ontwikkeling en groei van Linux. Bedrijven als Red Hat hebben vandaag zelfs hun volledig businessmodel dat steunt op wat Torvalds ooit als hobby ontwikkelde.

Vandaag zijn onder meer Intel, Red hat, Linaro, Samsung, Suse, IBM, Google, AMD, Texax Instruments, ARM en Oracle de grootste bijdragers aan Linux.

Leuk weetje: in een recent rapport van de Linux Foundation staat ook een lijstje van de individuen die het meest aantal wijzigingen hebben aangebracht. Op nummer twee vinden we daar de Belg Geert Uytterhoeven die met 1.036 changes verantwoordelijk is voor 0,9 procent van de wijzigingen in Linux sinds december 2014.

Amper nog vrijwilligerswerk

Al is het een mythe dat Linux nog steeds wordt onderhouden door ontwikkelaars die in hun vrije tijd code in elkaar steken. Volgens hetzelfde rapport van de Linux Foundation was het aantal onbetaalde bijdragen in 2012 nog slechts 14,6 procent. Vandaag is dat amper 7,7 procent. Mogelijk is dat te verklaren door het feit dat veel bedrijven vandaag met Linux werken en zo ook hun eigen ‘betaalde’ ontwikkelingen delen met de gemeenschap.

Linux bestaat 25 jaar

Toch was het niet altijd even makkelijk voor de open source gemeenschap. Al eind jaren negentig werden er bij Microsoft vragen gesteld over de concurrentie die Linux kon vormen. Sinds 2004 gebeurde dat openlijk, met rapporten die beweerden dat de totale kostprijs van Linux bij bedrijven hoger lag dan bij Windows. Wat op zijn beurt weer werd ontkracht door Linux-aanhangers als Red Hat of Novell.

Die strijd ging zo fel dat Microsoft al steigerde bij de gedachte aan open source software. Vandaag zijn de gemoederen bedaard en heeft zelfs een oude reus als Microsoft Linux omarmd. Het bedrijf ziet vandaag meer brood in een samenwerking dan in een vete die als voornaamste resultaat had dat ontwikkelaars in een Microsoft- of Linux-kamp zaten.

Geen Windows-killer, wel een smartphonereus

Lang werd de vraag gesteld of Linux ooit de dominantie van Windows op de pc kon breken. Het antwoord is neen. Ondanks gebruiksvriendelijke versies zoals Ubuntu blijft Linux te onbekend en vaak te complex voor doorsnee gebruikers.

Maar stiekem heeft Linux wel een groot deel van de macht overgenomen. Of het nu gaat om datacenters, routers, settopboxen of obscure IOT-toepassingen, Linux draait op de achtergrond van ons digitaal en mobiel leven. Zo zit de kernel vandaag verweven in Android, dat op zo’n driekwart van alle smartphones draait. Zelfs wie nog nooit van Linux heeft gehoord, gebruikt het waarschijnlijk wel ergens onbewust.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content