Londen krijgt 14.000 ‘slimme’ straatlantaarns

Michael Ilegems Chef van Knack Focus en KnackFocus.be

In Londen worden binnen dit en vier jaar 14.000 ‘slimme’ lantaarnpalen geplaatst, die zich laten bedienen door een iPad.

In Londen worden binnen dit en vier jaar 14.000 ‘slimme’ lantaarnpalen geplaatst, die zich laten bedienen door een iPad.

Om hoge energiekosten in te perken, vatte de stad Londen in eerste instantie het plan op om de straatverlichting grotendeels uit te schakelen. Maar met name in Westminster, in het hartje van Londen, is dit onmogelijk.

Daarom krijgt Westminster als eerste deze slimme lantaarnpalen. Daar hangt een prijskaartje van 3,25 miljoen pond aan vast, maar naar schatting zal deze straatverlichting de energiekosten vanaf 2015 met 420.000 pond doen dalen.

De straatlampen kunnen van op afstand bediend worden met een iPad-applicatie. Daarmee kan onder meer de helderheid van elk van de lantaarnpalen afzonderlijk ingesteld worden. Ook krijgen de iPad-bestuurders een melding indien één van de lampen defect is.

Als het experiment in Westminster aanslaat, worden er slimme straatlantaarns verspreid over heel Londen, en worden nadien soortgelijke lantaarnpalen geplaatst in andere steden.

Onlangs introduceerde Philips nog een ledlamp die eveneens met een app voor smartphones en tablets bestuurd kan worden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content