Londen lanceert digitaal archief van Eerste Wereldoorlog

De Britse Imperial War Museums hebben een digitaal archief geopend in de hoop een exhaustieve lijst aan te leggen van de miljoenen mannen en vrouwen die tijdens de Eerste Wereldoorlog hebben meegevochten.

De website kreeg de naam Lives of the First World War mee. Volgende maand is het 100 jaar geleden dat die oorlog, die miljoenen mensenlevens heeft geëist, uitbrak.

De organisatoren hopen dat “gewone mensen” uit Groot-Brittannië en het Gemenebest (de Commonwealth) in hun eigen archieven duiken op zoek naar foto’s, brieven en andere informatie over (voor)ouders die aan de Grote Oorlog hebben deelgenomen.

Woordvoerder Luke Smith van het museum hoopt dat acht miljoen “verhalen” verteld kunnen worden. Elke naam krijgt zijn eigen pagina. Bij de opening telde de website al de namen van 4,5 miljoen mannen en 40.000 vrouwen die aan de andere kant van de Noordzee het British Army hebben gediend.

Het museum wil ook de verhalen verzamelen van degenen die tijdens de wereldbrand dienden bij de Royal Flying Corp/Royal Air Force, de Royal Navy, de Canadian Expeditionary Force, de Imperial Forces van Australië en Nieuw-Zeeland en het Indiase leger.

Opvallend: ook de namen van degenen die op het thuisfront vochten en die van de ongeveer 17.000 “gewetensbezwaarden” zullen in de lijst opgenomen worden. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content