Loterij bepaalt welke internetextensies voorrang krijgen

Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Icann vervangt de digitale boogwedstrijd waarmee bepaald moest worden welke van de nieuwe internetextensies eerst live mogen gaan door een loterij.

Icann vervangt de digitale boogwedstrijd waarmee bepaald moest worden welke van de nieuwe internetextensies eerst live mogen gaan door een loterij. De domeinbeheerder, die onder Californisch recht valt, zou kunnen profiteren van een maas in de lokale wetgeving. Vanaf 2013 komen er honderden nieuwe internetextensties bij op het world wide web, dat weet u intussen. Probleem is dat Icann maximaal een duizendtal suffixen per jaar (2 batches van 500) kan verwerken, terwijl er in totaal 1.930 aanvragen werden ingediend. Grote vraag was en is dus wie eerst live mag gaan, en welke extensies er mee kunnen gaan met de eerste lichting.

De boogwedstrijd (‘digital archery’) waarmee de domeinbeheerder enkele maanden geleden kwam opzetten, kreeg zo veel kritiek dat ze al snel werd afgevoerd. Bedoeling was om met een ‘digitale boog’ een pijl te schieten naar een tijdstip waarop de aanvraag behandeld zou kunnen worden. Naargelang van waar de pijlen terecht kwamen op of rond de ‘roos’, zou bepaald worden welke aanvragen er met welke lichting mee konden. De boogwedstrijd is even online gegaan, maar al van bij het begin liepen er klachten binnen over het feit dat het systeem niet accuraat was, en dus oneerlijk. Met name met de tijdsbepaling zou er heel wat fout gelopen zijn.

Intussen heeft Icann het geweer van schouder veranderd, en denkt de organisatie aan het organiseren van een loterij. Loterijen zijn streng gereglementeerd in Californië, maar Icann zou door de mazen van het net kunnen glippen omdat het een non-profitorganisatie betreft die het hele opzet kan verkopen onder het mom van een fondsenwervingsactie.

Elke aanvrager van een nieuwe internetextensie zou een papieren lotje van 100 dollar moeten kopen (online op de kop tikken mag niet in Californië). Ergens tussen 4 en 15 december zou Icann dan een trekking organiseren, op basis waarvan alle aanvragen een nummer krijgen toegewezen. Die nummers bepalen dan welke applicaties er prioriteit krijgen, en in welke volgorde de dossiers behandeld zullen worden.

Einde maart, in de aanloop naar de volgende Icann-meeting in Peking, zullen de resultaten van de trekking bekend gemaakt worden. Het daadwerkelijke keuringsproces zal allicht pas vanaf juni of juli van start gaan, wat maakt dat Icann ongeveer een half jaar achterligt op de initieel vooropgestelde agenda.

OpenRegistry Woordvoerder Hans Seeuws van OpenRegistry, het internetdienstenbedrijf dat de internetsuffixen van onder meer telecomoperator KPN (.kpn), het consultancybureau Deloitte (.deloitte) en de op Nasdaq genoteerde financiële adviseur LPL Financial (.lpl) gaat runnen, toont zich relatief tevreden over het principe van de loterij.

“Dit is de zuiverste manier om ‘ad random’ kandidaten te selecteren”, klinkt het van op de Icann-meeting in Toronto. “Het digitale boogschieten was een magere en bedenkelijke poging om dat toeval te laten spelen. Digital archery werd volgens ons enkel ingevoerd omdat men onder Californisch recht geen loterij kan organiseren.”

“Dat het straks allicht toch kan, heeft te maken met dat gaatje in de wetgeving, dat voor non-profits geldt. Hoe dan ook zijn wij voor, omdat dit het ‘go live’ tijdstip voor de nieuwe top level domeinen kan vervroegen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content