Luchtruim Londen gesloten door computerpanne: duizenden reizigers aan de grond

Zaventem © BELGA

Het Engelse luchtruim is een tijd afgesloten door een computerprobleem. Duizenden reizigers zijn gestrand.

Het luchtruim boven Londen is vrijdagnamiddag een tijdje gesloten geweest ten gevolge van een informaticaprobleem. Dat heeft Eurocontrol, de Europese organisatie voor de luchtverkeersveiligheid, gemeld. Het luchtverkeer werd daardoor grondig verstoord en heel wat vluchten hebben vertraging opgelopen. Dat leverde chaos op voor duizenden reizigers, aldus The Daily Mail.

De Britse luchtverkeersleiding Nats, gevestigd in Swanwick (zuidoosten van Engeland) heeft bevestigd dat de panne zich voorgedaan heeft bij zijn installaties. “Wij verontschuldigen ons voor elke vertraging en onze interventieploeg doet al het mogelijke om het probleem op te lossen”, klonk het bij de luchtverkeersleider die in 2001 geprivatiseerd werd.

Er steeg een tijdje geen enkel vliegtuig meer op van de luchthavens van Londen, zo meldde de site flightradar24, die het luchtverkeer wereldwijd monitort.

Op 7 december 2013 had een panne bij de luchtverkeersleiding van Swanwick al eens voor chaos gezorgd, met vertragingen en annulaties voor honderden vluchten in het Verenigd Koninkrijk en Ierland.

Londen telt enkele belangrijke luchthavens, met Heathrow, Stansted, Gatwick en Luton. Heathrow is de grootste luchthaven van Europa gemeten naar passagiersaantal en de grootste ter wereld voor internationaal passagiersvervoer.

Partner Content