Luchtvrachtopvolging met GPRS

Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

Het Vlaams Instituut voor de Logistiek (VIL) rondde een project inzake GPRS-monitoring voor luchtvracht af, in samenwerking met elf bedrijven en organisaties.

Met het oog op meer efficiënte processen bij de afhandeling van luchtvracht op de grond, evenals de opvolging in reële tijd van de omstandigheden waaronder luchtvrachten worden vervoerd, heeft het Vlaams Instituut voor de Logistiek (VIL) een project opgezet op basis van gsm/GPRS technologie. Hiervoor werden op de Brusselse luchthaven zowel op verschillende locaties bij grondafhandelaars als in tractoren GPRS-loggers geïnstalleerd, wat een betere kijk op de operationele processen opleverde.

Daarnaast werden ook vluchten tussen Brussel en de luchthavens van Washington DC (Dulles) en Atlanta uitgevoerd, waarbij onder meer de temperatuur van de vracht in reële tijd kon worden opgevolgd. Op die wijze kan eventueel ook snel worden ingegrepen om schade te voorkomen, wat niet meteen mogelijk is met de meer klassieke temperatuurmonitorsystemen, die enkel afwijkingen registreren. Ondertussen werd ook al een testvlucht naar Singapore uitgevoerd. Aan het project namen een rist bedrijven deel, zoals Aviapartner, DHL Global Forwarding en Swissport, met de steun van onder meer het Brucargo Strategic Committee, de douane en de internationale luchtvaartorganisatie IATA. Het project beoogde uitdrukkelijk de zowel bedrijven als regulerende organisaties te overtuigen van de mogelijkheden die (draadloze) technologieën bieden voor een meer efficiënt vrachtvervoer.

Java

Met het project van het VIL is België overigens niet aan een proefstuk toe inzake testen. Zo werd vorig jaar op JavaOne 2012 in San Francisco al een project met ‘Container Management Devices’ op basis van SPOT-technologie (Small Programmable Object Technology) toegelicht. Geheel in Java geprogrammeerd, vormden deze devices het kernstuk in een container opvolgingssysteem, dat onder meer locatie, temperatuurcontrole, toegangsbeveiliging en dies meer opvolgt en kan sturen. De toestellen werden onder meer getest op proefvaarten van schepen tussen Antwerpen en New York.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content