Lycamobile schort systeem voor online registratie van SIM-kaarten tijdelijk op

© iStock

Gsm-operator Lycamobile schort zijn systeem voor online registratie van SIM-kaarten in België tijdelijk op, nadat een aantal mensen erin geslaagd is om met behulp van valse of gestolen identificatiedocumenten zich online te registreren. De operator richt zich vooral op mensen die veel naar het buitenland bellen. “Wij zullen onze klanten doorverwijzen naar het meest nabijgelegen verkooppunt”, aldus Lycamobile.

De operator benadrukt ervoor te willen zorgen dat zijn systemen “zo correct mogelijk voldoen binnen de wetgeving en aan de hoogste normen van controle”. “Wij verwachten om zeer snel de nodige testen met succes af te ronden en alzo de online registratie van SIM-kaarten weer snel actief te krijgen.” Lycamobile vroeg voor online registratie enkel een duidelijke foto van een identiteitskaart, paspoort of rijbewijs. Maar de operator controleerde niet of je wel echt de eigenaar bent.

Telecomregulator BIPT tikte vier gsm-operatoren, waaronder Lycamobile, op de vingers omdat ze de verplichtingen rond registratie van prepaidklanten niet respecteerden. “Er werden pv’s opgesteld en de dossiers zijn in behandeling bij het parket van Brussel”, zei een BIPT-woordvoerder maandag. Minister van Telecom Alexander De Croo wees erop dat operatoren boetes of zelfs een schrapping van hun vergunning riskeren. In het kader van de strijd tegen terrorisme wil de regering het onmogelijk maken om anoniem met de gsm te bellen.

Partner Content