Maakt IT gelukkig?

Marc Husquinet Marc Husquinet is redacteur van Data News.

‘Can IT make you ‘happier’?’ Op die ernstige vraag tracht een onderzoek onder 35.000 personnen van BCS, The Chartered Institute for IT een antwoord te geven.

‘Can IT make you ‘happier’?’ Op die ernstige vraag tracht een onderzoek onder 35.000 personnen van BCS, The Chartered Institute for IT een antwoord te geven.

De studie concludeert dat “it een positieve impact heeft op de tevredenheid met het leven in het algemeen.” Het onderzoek suggereert verder dat informatica “het gevoel van vrijheid en controle verhoogt en dus het algemeen welzijn.”

Het lijkt erop dat de impact op het geluk groter is bij de mensen die minder kansen krijgen in de samenleving, omdat ze een lager inkomen of een lager opleidingsniveau genoten hebben. Ook vrouwen zouden meer voordeel kunnen puren uit de toegang tot nieuwe technologie en het gebruik ervan: zeker zij die in ontwikkelingslanden leven.

In de studie wordt ook gezegd dat de it-sector zich moet blijven richten op het individu in zijn zoektocht naar innovatie en design, en specifiek die nieuwe technologie moet zoeken die reële voordelen voor het individu oplevert.

De auteurs reiken daar zelfs drie mogelijke pistes voor aan: de toegang tot it en internet verbeteren, het gebruik van ict-technologie in het onderwijs opvoeren, en het design van producten en innovatie toespitsen op de verbetering van het welzijn en de tevredenheid. Dit gezegd zijnde, lezen we in datzelfde onderzoek ook dat de totale impact van it op de tevredenheid toch maar 0,1 bedraagt op een schaal van 10…

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content