‘Maandag ultieme deadline voor bestelling stemcomputers’

Als de federale regering niet tegen aanstaande maandag haar bestelbon voor de nieuwe digitale stemcomputers verstuurt, zal bij de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober iedereen in Vlaanderen opnieuw met potlood en papier moeten stemmen. Dat heeft Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Geert Bourgeois gezegd in het Vlaams Parlement. De federale regering zou vrijdag de kwestie opnieuw bekijken. Vorig jaar werd een samenwerkingsakkoord bereikt over de invoering van een nieuw elektronisch stemsysteem. Zo’n nieuw systeem was nodig omdat de huidige stemcomputers hopeloos verouderd zijn.

Als de federale regering niet tegen aanstaande maandag haar bestelbon voor de nieuwe digitale stemcomputers verstuurt, zal bij de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober iedereen in Vlaanderen opnieuw met potlood en papier moeten stemmen. Dat heeft Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Geert Bourgeois gezegd in het Vlaams Parlement. De federale regering zou vrijdag de kwestie opnieuw bekijken.

Vorig jaar werd een samenwerkingsakkoord bereikt over de invoering van een nieuw elektronisch stemsysteem. Zo’n nieuw systeem was nodig omdat de huidige stemcomputers hopeloos verouderd zijn. Maar de uitwerking van het prototype door het Zuid-Amerikaanse Smartmatic liep grote vertraging op, waardoor de grote tests van het systeem pas in eind 2011 plaatsvonden. De Vlaamse regering besliste kort nadien om het nieuwe stemsysteem te gaan gebruiken in driekwart van de 308 Vlaamse gemeenten.

Maar nu blijkt dat de federale overheid, die instaat voor de betaling van 20 procent van de prijs van het nieuwe systeem, haar bestelbon voor het nieuwe materieel nog niet heeft verstuurd. Dat moest eigenlijk al uiterlijk eind 2011 gebeurd zijn.

Vlaams minister Bourgeois trekt nu aan de alarmbel. “De bestelbon naar de betrokken firma (Smartmatic dus, nvdr) moet uiterlijk maandag verstuurd zijn of het materiaal kan niet meer tijdig geleverd worden. In dat geval zullen we in oktober overal in Vlaanderen opnieuw met potlood en papier moeten stemmen. Zo simpel is dat”, aldus de N-VA-minister.

De bestaande stemapparatuur nog eens van onder het stof halen, is volgens Bourgeois geen optie. Bourgeois en Vlaams minister-president Kris Peeters hebben federaal premier Elio Di Rupo een brief verstuurd waarin ze aandringen op een snelle beslissing. De federale regering zou de knoop vrijdag doorhakken.

Er doken al eerder geluiden op dat de sp.a (met name vicepremier Johan Vande Lanotte) de bestelling op federaal niveau zou blokkeren omdat er geen budgetten zouden zijn. Kurt De Loor (sp.a) zei daarover in het Vlaams parlement: “De federale provisie voor het stemsysteem is geblokkeerd door de bevriezing van de middelen in antwoord op de Europese Commissie. Misschien moeten we hier in het Vlaams Parlement zoeken naar creatieve oplossingen”. De sp.a’er vroeg Bourgeois ook of hij een “plan B” heeft voorzien.

Maar volgens Bourgeois ligt de bal in het kamp van de regering-Di Rupo. Die moet haar beloftes nakomen, luidt het.

Bron: Belga

Lees hierover ook het edito van Luc Blyaert.

Partner Content