Machelaar niet geïnteresseerd in ‘tsunami-alarm’
Na de zware overstromingen van september 2005 droomde de Machelse burgemeester Jean-Pierre de Groef (SP.A) luidop van een soort Tsunami-alarm dat de bevolking zou waarschuwen bij dreigende wateroverlast.
Na de zware overstromingen van september 2005 droomde de Machelse burgemeester Jean-Pierre de Groef (SP.A) luidop van een soort Tsunami-alarm dat de bevolking zou waarschuwen bij dreigende wateroverlast.
Met Domino, een systeem van het Belgische bedrijfje Klarion, werd die droom min of meer bewaarheid. Sinds begin dit jaar kan de gemeente Machelen snel en veilig informatie verspreiden onder zijn inwoners, en dit via telefoon, gsm, sms of e-mail.
De gemeenteverantwoordelijken kunnen met de bewuste asp-toepassing van Klarion een erg precieze doelgroep selecteren. Via een techniek van geocodering kunnen ze dan lijsten samenstellen van bestemmelingen, adressen en telefoonnummers incluis. Na het versturen van de berichten kan er nagegaan worden wie de boodschappen ontvangen heeft, dankzij een duidelijke visualisering van de bestemmelingen op de gemeentekaart.
Tot zo ver de theorie. Want de praktijk leert dat de burger niet meteen geneigd is om zijn gsm-nummer of zijn e-mailadres door te geven. Jean Pierre de Groef spreekt van 27 inschrijvingen sinds de inwerkingtreding begin 2007. Als je weet dat Klarion ongeveer 10.000 euro per jaar vraagt enkel en alleen voor de hosting en het onderhoud van Domino, rijst de vraag of het sop de kool wel waard is.
“Dat vragen wij ons ook af”, aldus De Groef. “Eind dit jaar loopt ons contract met Klarion af, en dan zullen we een evaluatie maken. Je zal het altijd zien: zo lang er niets gebeurt, schrijven de mensen zich niet in. En wedden dat onze straten opnieuw blank staan eens we het Domino-project schrappen?”
In een laatste poging om de burgers alsnog warm te maken voor het plaatselijke ‘Tsunami-alarm’, gaat Machelen speciale brochures laten drukken waarin de voordelen van het systeem nog eens op een rijtje gezet worden. “Je krijgt een beetje de situatie met de kip en het ei”, reageert ceo Paul Allegaert van Klarion. “Je moet iets doen met Domino voor je de mensen kan enthousiasmeren. De gemeente moet toepassingen vinden die de terugbetaling van Domino kunnen garanderen. Ik denk aan het aankondigen van wegenwerken of elektriciteitspannes, of aan communicatie over sportieve of culturele evenementen.”
Het risico op bottlenecks -in theorie zou het systeem tegelijkertijd meer dan 5000 mensen kunnen waarschuwen- wuift Allegaert weg. “In de overstromingszone van Machelen wonen nog geen honderd mensen. Terwijl ons datacenter over 150 lijnen beschikt, waarop 300 berichten per minuut kunnen worden doorgesluisd.” Nog volgens de Allegaert maken intussen al 70 Franse gemeenten enthousiast gebruik van Domino. “Ik zie niet goed in waarom dat in België niet zou kunnen.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier