Maestro vanaf maandag niet meer bruikbaar buiten Europa

Bij de meeste Belgische banken kunnen debetkaarten vanaf maandag 17 januari alleen nog gebruikt worden in 56 landen in en rond Europa, maar niet meer in bijvoorbeeld de VS, Canada en China.

Bij de meeste Belgische banken kunnen debetkaarten vanaf maandag 17 januari alleen nog gebruikt worden in 56 landen in en rond Europa, maar niet meer in bijvoorbeeld de VS, Canada en China.

Klanten kunnen hun bank wel vragen hun Maestro-functie tijdelijk opnieuw te activeren. Dat melden sectorfederatie Febelfin en minister van Economie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) in aparte persberichten.

De maatregel is het gevolg van het toenemend aantal gevallen van “skimming”. Daarbij worden de gegevens op de magneetstrip van de betaalkaart gekopieerd, waarna met een valse kaart fraude gepleegd wordt, meestal buiten Europa. Zo steeg het aantal gevallen van “skimming” aan geldautomaten in België van 244 in 2008, via 442 in 2009 tot 1.846 vorig jaar, aldus Van Quickenborne.

“Om de stijging een halt toe te roepen, wilden de banken het gebruik van Maestro beperken tot de 56 vooral Europese landen die enkel gebruikmaken van de veiliger chip op de kaart”, zegt de minister nog. Ook in landen als Rusland, Oekraïne, het Verenigd Koninkrijk en Ierland blijft de debetkaart bruikbaar.

In de andere landen worden “verrichtingen met debetkaarten standaard geblokkeerd”, zegt Febelfin. Maar na overleg werd overeengekomen dat kaarthouders hun bank wel kunnen vragen om hun Maestro-betaalfunctie tijdelijk te activeren.

In totaal 22 banken zullen de debetkaarten blokkeren. Daarbij onder andere alle grootbanken, maar niet Citibank en Deutsche Bank.

Febelfin wijst erop dat slechts twee procent van de mensen met zijn debetkaart verrichtingen uitvoert buiten Europa. Kredietkaarten blijven overal sowieso gewoon bruikbaar.

Bron: Belga

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content