Maffia op Facebook spreekt jongeren aan

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

Onrust in Italië: fanpagina’s van bekende maffiosi zijn blijkbaar populair op Facebook.

Onrust in Italië: fanpagina’s van bekende maffiosi zijn blijkbaar populair op Facebook.

Anti-maffiaorganisaties trekken aan de alarmbel. Op Facebook zijn verschillende pagina’s terug te vinden, die gewijd zijn aan enkele van de meest beruchte maffiabazen uit de Costa Nostra. Wat volgens de signalerende organisaties vooral verontrustend is, is dat de pagina’s honderden jonge Facebook-enthousiastelingen weten te bekoren.

Zo zijn er onder meer ‘fanclubs’ van Bernardo Provenzano – een maffiabaas die na vier decennia lang vluchten toch gearresteerd werd in 2006 – en Toto Riina. Deze zware jongen kreeg de politie pas na 24 jaar te klissen. “Dat zoveel jonge mensen zich fan noemen van zulke maffiosi, is verontrustend”, zei Tonio Dell’Olio, de leider van de anti-maffia organisatie Libera , tegen het persbureau Reuters.

Ook Rita Borsellino, de zus van de vermoorde magistraat Paolo Borsellino, heeft ondertussen al gereageerd. Borsellino kwam om tijdens een bomaanslag in 1993 die ‘besteld’ was door Riina en Provenzano. “Ook al spreken zulke negatieve helden tot de verbeelding in films en boeken, we moeten dit fenomeen heel ernstig nemen”, aldus Borsellino. Ze roept de mensen achter Facebook op om zich te bezinnen. “Misschien moeten er meer regels komen, in plaats van helden te maken van moordenaars”, is haar niet mis te verstane mening.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content