Mag Google internetextensies zoals .blog en .search voor zichzelf houden?

Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

De wereldwijde domeinbeheerder Icann buigt zich momenteel over de vraag of bedrijven zoals Google, Amazon en L’Oreal algemene internetextensies zoals .blog, .cloud, .beauty en .music wel voor zichzelf kunnen houden.

De wereldwijde domeinbeheerder Icann buigt zich momenteel over de vraag of bedrijven zoals Google, Amazon en L’Oreal algemene internetextensies zoals .blog, .cloud, .beauty en .music wel voor zichzelf kunnen houden. In de komende jaren duiken er honderden nieuwe internetextensies op. In de lange lijst staan er heel wat merken (zoals .apple, .juniper en .nokia), maar ook heel wat algemene achtervoegsels zoals .beer, .music, .cloud en .shop.

Grote vraag is of bedrijven zoals Google en Amazon, die aanvragen hebben ingediend voor suffixen als .search, .music en .blog, wel eigenaar mogen worden van die achtervoegsels als ze ze afsluiten voor concurrenten en externe partijen. De voorbije weken is er heel wat kritiek gekomen op die mogelijkheid, in die mate zelfs dat Icann, de wereldwijde beheerder van het domeinnaamsysteem, nu ten rade gaat bij de internetgemeenschap.

“Amazon wil bijvoorbeeld .music binnenhalen”, geeft algemeen directeur Michele Neylon van de Ierse registrar en hoster Blacknight een woordje uitleg. “Dat bedrijf wil die extensie gesloten houden en enkel gebruiken om eigen producten in de markt te zetten. Kunnen we dat zo maar toelaten? Mag Amazon .music monopoliseren? Er zijn toch nog andere bedrijven die muziekdiensten aanbieden?”

Een ander voorbeeld is .blog, een extensie waar Google voor gaat. De internetgigant is de eigenaar van het populaire Blogger, en zou alle gebruikers van dat platform een internetadres met hun naam eindigend op .blog kunnen geven. Maar wat dan met de gebruikers van het concurrerende WordPress? Hebben zij géén recht op een adres met hun naam eindigend op .blog? En doet Google op die manier niet aan concurrentievervalsing?

Overigens was het Neylon die de kat de bel aanbond bij Icann. Hij spoorde de internetgemeenschap aan om te eisen dat bedrijven die algemene extensies willen binnenhalen voor eigen gebruik, daarin gestopt moeten worden. Nog tot 7 maart kan er feedback gegeven worden over de materie via de website van Icann.

“Algemene en generieke suffixen moeten van iedereen zijn”, aldus nog Neylon, “anders schaadt je het algemeen belang en breng je de e-commerce in gevaar. De hele internetcommunity moet in staat zijn om domeinnamen eindigend op .music, .blog en .cloud te kunnen registreren.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content